Krueziu: Kosovske institucije bile na meti sajber napada iz inostranstva

Foto: Printscreen, Ekonomiaonline

Više zvaničnih portala kosovskih institucija juče i danas je bilo na meti sajber napada koji je došao iz inostranstva, saopštio je večeras portparol Kosovske vlade, Perparim Krueziu.

Krueziu je kazao da je juče došlo do privremenih problema sa internet servisom u kosovskim institucijama.

„Tim sektora za sajber bezbednost u Agenciji za informaciono društvo (AID) u saradnji sa spoljnim stručnjacima utvrdio je da je problem sa internet servisom posledica sajber napada“, naveo je Krueziu.

Tvrdi da sajber napad nije prodro u infrastrukturu kosovske računarske mreže pošto je bio blokiran „relevantnom bezbednosnom opremom“.

„Utvrđeno je da je sajber napad došao van Kosova, a meta je bila IP adresa na kojoj je bilo nekoliko veb stranica institucija Republike Kosovo“, poručio je Krueziu.

Saopštio je i da je agencija za informaciono društvo, odnosno tim za sajber bezbednost, preduzeo konkretne akcije u cilju prevazilaženja ovog sajber napada i vraćanja internet servisa u funkciju.

„Trenutno je situacija stabilna – internet servis kao i drugi onlajn servisi i veb stranice su funkcionalni i dostupni. Tim za sajber bezbednost u AID-u će nastaviti da prati bezbednost vladinih službi i sistema i preduzeće neophodne mere za njihov nesmetan rad i bezbednost“, naznačio je Krueziu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.