Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nisu išli na posao, ali su primali platu. U 2021. godini isplaćeno je više od 962,000 evra za plate 199 zaposlenih iz srpske zajednice, među kojima su i bivši pripadnici ‘nelegalnih struktura takozvane Civilne zaštite’, i to bez davanja dokaza o redovnim dolascima i poslu koji obavljaju. „Vlada je tokom 2021. godine, u vrednosti od 962.646 evra isplatila 199 zaposlenih iz srpske zajednice, a prema Briselskom sporazumu. Njihov redovan dolazak na posao nije evidentiran i ne razvijaju delatnost u okviru resornih ministarstava“, navodi se u izveštaju revizora. Takođe, prema izveštaju revizora, te isplate su zasnovane na Briselskom sporazumu, odnosno po Zakonu o ratifikaciji prvog međunarodnog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Nisu išli na posao jer niko nije ni proveravao da li idu. Nisu ništa ni radili, jer im niko nije rekao šta, na izmišljenim radnim mestima, treba da rade. Inače, ovi što su ih za ništa plaćali nisu se ni sekirali jer inače još uvek te pare namiču iz nekih donacija, a ne stvaraju ih. Elem, kao dokoni bili su odlični da se odužuju onima koji su im plate bez rada namakli. Bili su odlični da ubeđuju narod, od vrata do vrata, da glasaju za “namicatelje” posla im bez motike tj. Srpsku listu. Bili su odlični da lepe plakate, kače zastave po banderama, prestravljuju političke neistomišljenike njihovih šefova i mnogo što šta još što šefovima padne na pamet. Tako da nije baš tačno da ništa nisu radili. Radili su za sebe da to što primaju primaju i dalje i za šefove da to što su vlast, koja im je pala sa neba, ostanu i dalje. I nisu jedini. Ima osim tih “ministara” (tako ih zovu) još mnogo više onih na lokalnom nivou, ali to lokalne samouprave (opet sve Srpska lista) lakše mogu da ukriju od revizora pa ovaj može slobodno da se pravi naivan jer nekadašnji “karneti” više ne postoje a i kad bi postojali ispisivanje “osmica” za prisustvo na poslu bi za sve takve u jednoj opštini mogao da upisuje i neki lojalni portir. Ne verujem da su i ovi po opštinama uspeli da izbegnu podaničku dužnost i da se sakriju jer “srpski listaši” strogo vode računa da im ne umakne neko ko im je dužan, pa makar ako ništa drugo, bar da na glasanje povede po 10 sigurnih glasova. Tako da je sve to lepo upakovano i svima dobro. Osim običnoj “svetini” koju neradnici i bitange, po nalogu šefova im, koji su isto to, kad dođu izbori, uhvate za uši i vode na glasanje.

Zvali me neki novinari ovo dva tri dana da komentarišem za medije posetu delegacije iz Beograda na čelu sa osobom koja se zove Ana Brnabić. Rekao sam im da mi je ispod časti da svojim komentarima dajem na značaju osobi koja ništa ne znači, koja ništa ne zna da radi, koja je došla na ko zna koji način do neke diplome, koju niko nije video na nekoj budi Bog s nama školi. Ja tako spasih svoju čast, a ovo nije komentar, nego tek da se zna da postoje i ljudi koji drže do sebe i da to ne boli.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.