Brnabić: O otvaranju administrativnih prelaza sutra na sednici Kriznog štaba

Ana Brnabić
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da će sutra na sastanku Kriznog štaba pokrenuti pitanje otvaranja administrativnog prelaza. „Videćemo da sutra to rešimo“, poručila je.

„Što se tiče administrativnih prelaza, ja ću već sutra proveriti na medicinskom kriznom štabu. Insistiraću da se to reši što je pre moguće, to je nama dakle u najvećem mogućem interesu, tako da videćemo da sutra to rešimo“, rekla je Brnabić.

Premijerka je govorila i o odnosu Beograda i Prištine tokom pandemije koronavirusa.

Podsetila je da je nedavno održan video sastanak između kosovskog i srpskog ministra zdravlja, Arbena Vitie i Zlatibora Lončara.

„Trudili smo se zaista da imamo čak i bolje odnose nego uobičajeno i da bi sačuvali živote i zdravlje ljudi“.

Kaže da ne bi želela da komentariše kako je na to reagovala Priština, jer kako kaže to nije važno, već je važno „šta smo mi uradili i kakvo smo mi lice pokazali“, ne preciziravši o čemu je reč.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas ranije, na isto pitanje, nije dao konretan odgovor.

Na konstataciju novinarke TV Most da je zdravstvenim radnicima iz centralne Srbije nedavno bilo onemogućeno od strane Prištine da uđu na teritoriju Kosova, u sklopu njenog pitanja kada se očekuje, otvaranje administrativnog prelaza? predsednik je rekao da zbog „unutrašnjih sukoba nekih ljudi strada naš narod“.

„Znam ja to, ali ne možete nekim ljudima da objasnite koji zbog svojih unutrašnjih sukoba žele da pokažu da su veći katolici od pape i onda tu strada naš narod“, poručio je predsednik Srbije.

Podsetimo, nakon što je povećan broj slučajeva koronavirusa u regionu, Vlada Srbije odlučila je da zatvori granice prema susedima, međutim, Srbija je takođe zatvorila i prelaze prema teritoriji Kosova, sa izuzetkom propuštanja vozila hitne pomoći i kamiona koji prevoze robu.

Odlukom kosovske vlade, međutim, početkom marta, zatvoreni su svi kopneni prelazi na Kosovu takođe, ali za ona lica koja nisu imala kosovsku dokumentaciju. Tada je ujedno uvedena mera obavezne samoizolacije na 14 dana, svih koji budu ušli na Kosovo, a potom je zamenjena merom izolacije u karantin zoni u Prištini.

Vlada Srbije nedavno je saopštila da je dobila preporuku Kriznog štaba da se prvog juna otvore granice za četiri zemlje u regionu, tj. Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.