Kristijan Šmit: Razmena teritorija radi smirivanja Zapadnog Balkana – ni govora

Kristijan Šmit
Foto: Dojče Vele

Kristijan Šmit, koji iduće sedmice preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH, upozorio je da „izleti“ napravljeni poslednjih godina, poput razmene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe, prenosi FoNet.

„Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora“, izjavio je Šmit u intervjuu za Dojče vele (DW).

On je istakao potrebu za uspostavljanjem funkcionalne države, kao i za uvažavanjem želja i potreba mladih ljudi, koji sada u najvećem broju razmatraju odlazak iz BiH.

Šmit je istakao kako je duboko svestan svih izazova i protivrečnosti koje ga čekaju u BiH i poručio da je iza njega 30 godina iskustva u politici u kojima je puno toga naučio.

„Ja nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovom regionu imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe, ali i ‘ostale’, odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, na primer Jevreje, ali i sve druge o kojima moram da se pobrinem. Zato svima poručujem: Samo opušteno!“, rekao je Šmit.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.