Rudnica: Sprečen pokušaj krijumčarenja cigareta, maski za mobilne telefone i „ničijih“ džakova tekstila

Foto: Uprava Carina

Srpski carinici na punktu Rudnica svakodnevno se susreću sa tzv. „mravljim švercom“, odnosno, kako navode, pokušajima krijumčarenja manjih količina različite robe, a najčešće se radi o cigaretama ili nekoj drugoj akciznoj robi, navode iz Uprava Carina.

Pa su tako carinici na ovom punktu, tri dana za redom „imali pune ruke posla“.

Najpre je u sredu prilikom detaljne kontrole autobusa, koji saobraća na liniji Skoplje-Novi Pazar, u toaletu pronađeno sedam velikih džakova sa metražom.

Iako su, kako navode u saopštenju, na prethodno pitanje, da li imaju nešto za carinsku kontrolu i vozač i putnici autobusa odgovorili odrično.

„Kada je nakon detaljnog pregleda unutrašnjosti vozila jedva otvoren toalet, u koji je kao pod presom bilo nagurano sedam velikih džakova sa platnom za zavese i haljine, niko nije želeo da se javi kao njihov vlasnik“, ističu u saopštenju.

Navode i to da je tekstilna roba privremeno zadržana do okončanja postupka, pokrenutog protiv vozača autobusa.

I tokom jučerašnjeg dana carinici su u nekoliko slučajeva sprečili pokušaj krijumčarenja više od 20.000 komada različitih cigareta i nešto tehničke robe.

Najpre je prilikom kontrole putničkog kombija raških registarskih oznaka, koji saobraća na liniji Kosovska Mitrovica-Kragujevac, u torbama jedne putnice pronađeno 570 paklica odnosno 11.400 različitih cigareta „King”, „President”, „Merlin”, „Cosmopolitan”, „Monte”.

A istog dana pola sata kasnije, krijumčarene cigarete pronađene su i kod putnika autobusa Kosovska Mitrovica-Beograd.

„On je torbe napunio sa 5.000 cigareta ‘Merlin'“, naglašavaju.

Još jedan prekršaj sa tzv. „ničijom“ robom carinici su otkrili samo petnaest minuta kasnije.

U autobusu koji saobraća na liniji Lipljan-Vrnjačka Banja, pronađene su crne kese sa 100 silikonskih maski za mobilne telefone i pet kutija blutut-slušalica.

„Kako se niko od prisutnih nije prijavio kao vlasnik, prekršaj je pokrenut protiv vozača autobusa“, ističu iz Uprava Carina.

Takođe, i danas treći dan za redom na istom punktu, oko 10 časova carinici su zaplenili kofer sa 5.200 cigareta bez akciznih markica.

„U prekršaju se našao jedan od putnika autobusa koji saobraća na liniji Kosovska Mitrovica-Beograd“, dodaju u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.