Ambasada Nemačke: Primena odluke o Visokim Dečanima nedovoljna za članstvo Kosova u SE

Savet Evrope
FOTO: KoSSev

Primena odluke Ustavnog suda za manastir Visoki Dečani nije dovoljna da Kosovo dobije podršku saveznika za članstvo u Savetu Evrope, rekao je portparol nemačke ambasade u Prištini, Kristijan Bočer.

Kao i Pariz, zvanični Berlin očekuje da Kosovo preduzme opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom pre konačnog glasanja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rečeno je iz nemačke ambasade Gazeti Ekspres, prenosi Radio Kim.

Portparol nemačke ambasade, Kristijan Bočer, rekao je da za tako važnu odluku kao što je članstvo u Savetu Evrope nije dovoljno sprovesti odluku o manastiru Dečani.

„Kada je reč o konačnom glasanju o zahtevu Kosova za članstvo u Komitetu ministara, biće uzeta u obzir ukupna slika koju je Kosovo predstavilo. Ovako važna odluka, za koju je potrebna dvotrećinska većina, ne može se povezati ni s jednom temom kao što je sprovođenje odluke manastira Dečani. Kao što je više puta rečeno, Nemačka očekuje da će Kosovo preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, za čije se stvaranje Kosovo zalagalo godinama unazad. Francuski predsednik je to takođe stavio do znanja u poslednjem telefonskom razgovoru s premijerom Kurtijem (Aljbin)“, rekao je Bočer.

Napredak na temu ZSO zatražio je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je u ponedeljak obavio telefonski razgovor s premijerom Kurtijem kao napredak u implementaciji te asocijacije u kontekstu članstva u Savetu Evrope.

I pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen, na sastanku koji je imao s Kurtijem, rekao je da SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama, ali da obaveze dijaloga moraju biti sprovedene, uključujući hitan napredak u vezi s pitanjem ZSO.

Povezane vesti:

O’Brajen traži od Kurtija hitan napredak u vezi sa ZSO

Makron razgovarao sa Kurtijem o članstvu u SE: Bitan napredak ka formiranju ZSO; hitno održati izbore na Severu uz učešće Srba

Saracin o članstvu u S.Evrope: Kosovo da učini sve da ubedi članice, prava manjina ključna za ulazak

Rode: Ako Kosovo želi u SE, mora da preduzme makar ‘opipljive korake’ za ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.