KRIK: U popločavanju beogradskih ulica učestvuje firma u kojoj su vlasnici Veselinović i Radoičić

Palete-kocke-Granit-Peščar-u-Cara-Dusana-KRIK
Foto: KRIK

Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme „Granit-peščar“ u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, utvrdili su novinari KRIK-a obilaskom terena. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji. 

Duž nekoliko centralnih beogradskih ulica novinari KRIK-a zatekli su palete ploča, ivičnjaka i kocki za popločavanje trotoara na kojima piše da ih je proizvela firma „Granit-peščar“ iz Ljiga. Ovaj materijal biće postavljen u Ulici cara Dušana na Dorćolu, na platou kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a deluje da je isti već ugrađen u Kraljice Marije i 27. marta.

Četvrtinu udela u ovoj firmi imaju kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i to posredstvom firme „Inkop“ iz Ćuprije.

SSP: SNS slagao, Radoičić i Veselinović ipak popločavaju Beograd

Nakon što je Krik objavio vest, oglasili su se iz iz Stranke slobode i pravde (SSP) da podsete da su još 12. januara ove godine obavestili građane da je firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića – Granit Peščar, angažovana na poslovima rekonstrukcija ulica u Beogradu.

Kako SSP navodi u saopštenju, a prenose beogradske agencije, tada je šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Beogradu, Nikola Jovanović upozorio na kašnjenje radova na rekonstrukciji u ulici Džordža Vašingtona i naglasio da „cenu izbora firmi, kao što je ’Granit Peščar’ plaćaju građani Beograda, koji žive u vanrednim uslovima već dve godine“.

„Kao dokaz je priložena fotografija kamiona firme Granit Peščar. Na te tvrdnje odgovorio je zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda, Radoslav Marjanović i slagao kako pomenuta firma nije agažovana na radovima u Beogradu“, stoji u saopštenju SSP.

Ta stranka dodaje da su pola godine kasnije novinari KRIK-a izneli konkretne podatke o angažovanju firme koja državi duguje milione evra na ime poreza i čiji su vlasnici hapšeni i optuživani za krivična dela od otmica, posedovanja kilograma narkotika do krađa kamiona i šljunka.

„Danas su Veselinović i Radoičić biznismeni sa kućama i stanovima na Dedinju, čije firme od države dobijaju milionske poslove. Što bi se reklo – svi su isti“, zaključuje se u saopštenju SSP. 

Oni su, kako podsećaju iz KRIK-a, na Kosovu osumnjičeni da su učestvovali u atentatu na političara Olivera Ivanovića. U Srbiji im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizing, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju, ali su u svim ovim postupcima proglašeni nevinim.

Osim njih, još četvrtinu vlasništva u „Granit-peščar“ ima „Nukleus“ iz Lazarevca, kompanija nekadašnjeg funkcionera u toj beogradskoj opštini Vladimira Jevtića. Ova firma je i ranije sarađivala sa Zvonkom Veselinovićem.

Firma „Granit-peščar“ je, inače, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Na kraju 2019. godine dugovala je više od pet miliona evra zbog čega je na samom vrhu liste poreskih dužnika – zauzela šesto mesto.

To što su vlasnici osumnjičeni za umešanost u ubistvo i ogroman poreski dug očigledno ne sprečava ovu kompaniju da učestvuje na državnim projektima.

Ne zna se tačno ko ju je angažovao.

Posao rekonstrukcije pomenutih beogradskih ulica na tenderu su dobila preduzeća „Energoprojekt niskogradnja“ i „Colas rail“, ali nije poznato koja od ove dve firme je uvela „Granit-peščar“ u posao.

Ozloglašeni vladari sa severa Kosova

Veselinović i Radoičić, piše u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) do kojeg je ranije došao KRIK, vođe su kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem droge, oružja i nafte, kao i pranjem novca.

Zajedno im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, kao i da su kamione uzete od banke na lizing nelegalno prebacili na Kosovo – za šta su pravosnažno oslobođeni.

Radoičić je, kako je ranije otkrio KRIK, bio optužen da je kao član međunarodne kriminalne grupe učestvovao u otmici makedonskog biznismena, za šta je oslobođen.

Zajedno sa Veselinovićem, Radoičić je osumnjičen za umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića. Kako smatra kosovsko tužilaštvo, njih dvojica su na čelu kriminalne grupe koja stoji iza Ivanovićevog ubistva. Iako su u optužnici navedeni kao organizatori, Veselinović i Radoičić, međutim, nisu optuženi.

Oni su od kosovskog tužilaštva pobegli u Srbiju, a predsednik Aleksandar Vučić stao je javno u zaštitu Radoičića. Vučić ga je opisao kao „čoveka broj jedan za odbranu Kosova“ i rekao da sa sigurnošću može da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića.

O Radoičićevom uticaju i moći svedoči i fotografija sa sastanka na jahti do koje je došao KRIK, a kome su prisustvovali predsednik Srpske liste Goran Rakić, kosovski političar Bedžet Pacoli i Radoičić. Ovaj susret iz 2017. godine, kako je otkrio KRIK, bio presudan da Pacoli da podršku za sklapanje vlade Ramuša Haradinaja.

Po bliskim vezama sa političkim vrhom u javnosti je poznat i Zvonko Veselinović. KRIK je ranije pisao i o njegovom poznanstvu sa Andrejom Vučićem, bratom predsednika Srbije.

KRIKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.