Hoti: Izrada petogodišnje strategije za ekonomski oporavak u septembru

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Premijer, Avdulah Hoti obećao je danas da će vlada u septembru krenuti sa izradom nove strategije za ekonomski oporavak, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, dugoročni plan za ekonomski oporavak je neophodan zemlji u situaciji koja je izazvana pandemijom.

„Već smo planirali da počnemo da izrađujemo novu strategiju razvoja za Kosovo u septembru, ali sada nas pokreće i potreba da obezbedimo dugoročni plan za ekonomski oporavak, jer je to više nego neophodno. Suočićemo se sa problemima ekonomskog oporavka, ne samo tokom ove, nego i u godinama koje slede“, rekao je Hoti.

Takođe je istakao da ova strategija razvoja predviđa petogodišnji period čija je ukupna vrednost oko šest milijardi evra.

„To znači petogodišnju strategiju razvoja, čija vrednost ide i do šest milijardi evra”, rekao je Hoti na sastanku Nacionalnog saveta za ekonomiju i investicije.

Hoti: Ekonomski savet biće uključen u implementaciju paketa za ekonomski oporavak

Hoti je na sastanku Nacionalnog saveta za ekonomiju i investicije naglasio da će paket za ekonomski oporavak biti sproveden uz punu uključenost Ekonomskog saveta.

„Ovo je prvi sastanak na kome ćemo razmatrati neka pitanja. On je nastavak redovnih konsultacija koje je Vlada imala s partnerima iz Ekonomskog saveta. Mi kao vlada imamo u okviru programa paket mera za ekonomski oporavak. Rebalansom budžeta osnovali smo i fond za taj paket. Sada ćemo u kratkom roku sarađivati sa vama na primeni ovog paketa za ekonomski oporavak. Želim da vam garantujem da ćete biti uključeni u praktičnu implementaciju ekonomskog paketa“, rekao je Hoti na sastanku.

Ovom prilikom se zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) na pružanju pomoći u ovom procesu.

„Želio bih da se zahvalim kancelariji EBRD-a na pomoći koju nam pruža. Nastavićemo putem ovog saveta, da obavljamo sve ono što smo dobro radili u prošlosti, kako bismo uskladili državne organe i privatni sektor sa drugim partnerima”, naglasio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.