Obeležena 22. godišnjica otmice novinara kod Orahovca – „odgovorne pronaći i najstrožije kazniti“

UNS godišnjica smrti novinara Slavuj
FOTO: UNS/Fejsbuk

Vest je ažurirana

Na mestu gde su poslednji put, pre 22 godine viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, okupili su se članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu uputivši još jednom zahtev da se odgovorni za otmice i ubistva moraju pronaći i najstrožije kazniti.

Medijima su se obratlii predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, novinarka iz Beograda Jelena Petković, urednik RTV Kim Goran Avramović i novinar Živojin Rakočević, prenosi RTV Kim.

Ničić, je kod spomenika nestalih novinara, rekao da se istina o kidnapovanim i ubijenim novinarima, bez obzira na veru i naciju, mora otkriti.

„Kao što znamo, za deo perioda kada su naše kolege nestale i ubijene nadležan je Specijalni sud u Hagu. Mi od tog suda očekujemo da nam konačno daju odgovore, gde su naše kolege, i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva, i da te počinioce najstrožije kazni“, kazao je Ničić, prenosi RTV Kim.

Novinarka iz Beograda i član UNS-a Jelena Petković je napomenula da je vrlo važno pokazati solidarnost i podršku porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

„Mi 22 godine ne znamo šta se desilo sa našim kolegama. Tek 2017. godine smo saznali da je EULEX otvorio i zatvorio istragu, a da zaparavo prave istrage nije bilo, istakla je Petković, prenosi RTV Kim.

Član Suda časti UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kim, Goran Avramović, ističe da je rad Specijalističkih veća suda u Hagu „verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih“.

„Rad Specijalističkih veća suda u Hagu je verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost za situaciju u kojoj smo mi na današnji dan u protekle 22 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega, rekao je Avramović.

Novinar Živojin Rakočević smatra, „da ako je suditi po broju ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, i ako se prema tome ceni sloboda ovog prostora, onda se mi nalazimo na potpunom dnu“.

„Jasno je da je naše kolege oteo, pobio i život njihovih porodica, kolega, prijatelja uništio sistem. Iza zločina, otmica, iza nesreće, nalazi se sistem koji je sada na vlasti, koji permanentno onemogućava bilo kakvu istragu. A na prvom mestu, ovo su ljudi, ovu su primeri koji bi morali biti istraženi, jer od istrage i rasvetljavanja sudbine, zavisi sudbina slobode na ovom prostoru za sve, i za Srbe i Albance“, poručio je Rakočević.

09:20 – Danas se obeležava 22 godine od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

Danas se navršavaju 22 godine od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca, saopštili su iz UNS na Kosovu.

Kancelarija za KiM: Istina i pravda za nestale i ubijene Srbe na KiM jedini put ka normalizaciji

Povodom 22 godine od nestanka novinara oglasio se i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, podsećajući da do danas nema nikakvih informacija o tome šta im se dogodilo.

„Nažalost, i dalje smo svedoci radonodušnosti i nezainteresovanosti međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih Srba na Kosovu i Metihiji, a nerazjašnjena otmica Đure Slavuja i Ranka Perinića još jedan je dokaz koji potvrđuje ovu tvrdnju“, istakao je Đurić.

Đurić se osvrnuo i na skrnavljenja spomen ploče nestalim novinarima, i naglasio da to neće uticati na „traženje pravde i počinilaca ovog zločina“.

„Učinićemo sve da, razotkrivanjem tih strašnih događaja, nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. Toliko dugujemo njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji“, naglasio je.

Udruženje novinara Srbije (UNS) će na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, obeležiti godišnjicu njihovog nestanka.

Na mestu otmice UNS i UNS na Kosovu postavili su obeležje, koje je do sada rušeno sedam puta, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom „Oslobodilačke vojske Kosova“.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na KiM:

  • Šaban Hoti (Shaban Hoti), profesor ruskog jezika, prevodilac i medijski radnik zarobljen je, a potom ubijen, kao deo ekipe Ruske državne televizije koja je jula 1998. godine pokušala da napravi intervju sa pripadnicima OVK u selu Lapušnik.
  • Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.
  • Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.
  • Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.
  • Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen je u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga.
  • Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.
  • Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), Informativnog centra Kosova „Informator“ Enver Maljoku (1999), „Rilindja“ Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardulj Ajeti (2005).

Pročitajte još:

U Zočištu osmi put postavljena spomen-ploča nestalim novinarima

Sedam puta rušena ploča nestalim novinarima, prvi put otkriven počinilac

Sedmi put srušena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku PerenićuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.