Kramon: Protivim se menjanju granica, nisam za spajanje država

Ja sam protiv prekrajanja ili menjanja bilo kojih granica, radilo se to o Srbiji i Severu Kosova ili Albaniji i Kosovu, to jednostavno nije prihvatljivo“, poručila je večeras u emisiji „Iza vesti“ na N1, izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon.

Fon Kramon, našla se prošle nedelje na meti kritika predsednika Srbije, nakon izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija o referendumu za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Optuživši je da se zalaže za „antisrspko, pa čak i anticivilizacijsko ponašanje“, kao i da „voli da soli pamet svima“, Vučić je kritikovao Kramon zbog toga što nije osudila izjavu kosovskog premijera.

Kramon večeras za N1 poručuje da je uvek bila i da će uvek biti protiv prekrajanja granica, ali svih.

„Ja ne kritikujem samo jednu zemlju, već i lidere na Kosovu kada krše principe. Ja nisam za spajanje jedne države sa drugom, ja sam protiv prekrajanja bilo kojih granica, menjanja granica, radilo se to o Srbiji i Severu Kosova ili Albaniji i Kosovu, to jednostavno nije prihvatljivo“.

Ujedno se osvrnula na to što je kosovski premijer glasao na nedavnim izborima u Albaniji.

„Ja sam bila jedina koja je otvoreno kritikovala Kurtija zbog toga“, podsetila je Kramon.

Kramon se ujedno osvrnula na ekološke proteste proteklih dana u Srbiji i kazala da je šokirana reakcijom vlasti Srbije. Navodi da svako ima pravo da protestuje.

“Te grupe (demonstranti) se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost, ali i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti”.

Ocenila je očiglednim da ni policija ni drugi organi nisu bili spremni za mirni protest, a kontramere države po njenom mišljenju nisu bile adekvatne.

Rekla je da se nada da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom i vlastima.

“Nema potrebe za bilo kakvim nasiljem i brutalnošću kao što je bio slučaj juče, sa policijom ili huliganima koji su napadali ljude”, rekla je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.