Meštanima Poneša mnogo toga fali za normalan život

Poneš
FOTO: RTK2

Na samo desetak kilometara od Gnjilana u mešovitom selu Poneš smešteno je oko stotinak srpskih domaćinstava u kojima živi skoro 300 Srba. Kao i u većini drugih mesta, tako i ovde, meštani se suočavaju sa istim problemima poput nedostataka posla, što je mnoge mlade nateralo da napuste svoje rodno mesto. Preostali meštani koji su uglavnom starije dobi i bave se poljoprivredom.

Jedan od meštana koji je odlučio da ostane u ovom selu, priča za RTK2 kako je ranije u Ponešu živelo više ljudi, što je selu omogućavalo opstanak.

“Ranije kao i danas ovde se živelo od poljoprivrede i stočarstva. U poslednje vreme stočarstvo nije aktuelno i samo par kuća ima koje drže stoku, dok ostali se bave poljoprivredom. Mnogo stanovnika je napustilo selo 1999. godine, trećina nas je ostala negde oko 300 nas je ovde, a pre 1999. godine živelo je 900 Srba u Ponešu. Od oko 250 domaćinstava, danas u Ponešu živi oko 100”, ističe Slađan Paunović.

U multietničkom selu Poneš sa komšijama Albancima se godinama unazad dobro živi, ističu meštani.

“U selu imamo ambulantu koja je pored nas gde rade dve medicinske sestre dok doktor posećuje ambulantu jednom nedeljno, odnosno svakog ponedeljka. Škola postoji do osmog razreda, mi smo ovde istureno odeljenje matične škole “Sveti Sava” Paralovo“.

U istoj zgradi nastavu pohađaju i Srbi i Albanci.

„Učenici srpske nacionalnosti pohađaju nastavu do 12 sati, posle 12 sati nastavu pohađaju Albanci. Do sada nismo imali nikakvih problema što se tiče učenika i dece, nikada se ni jedan problem nije desio. Jedino što je bitno u ovom selu, što odlaze mladi ljudi, nema dovoljno zapošljavanja, jer traži se posao uglavnom po Beogradu i inostranstvu. I na taj način ovo selo izumire, jer ako mladi ljudi odlaze sa porodicama onda šta ćemo mi ovde koji smo ostali”, zaključuje Paunović.

Meštanima Poneša nedostaju mnogi uslovi za normalan život.

“Najviše nam nedostaje posao. Imam sina koji ne radi, takođe imam i snaju koja je bez posla, muž prima minimalac i od toga živimo”, istakla je Olgica Denić.

Osim egzistencijalnih, meštani Poneša suočavaju se i sa brojnim infrastrukturnim problemima, piše RTK2.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.