Vulin: Policija zaustavila radove na spomeniku vođi OVPBM na jugu Srbije

Vulin
FOTO: TV Prva/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, saopštio je danas da je policija sprečila sve dalje radove na izgradnji spomen-kompleksa komandantu „Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM)“, Ridvanu Ćazimiju, poznatog i kao komandant Leši.

Bez dozvole u ovoj zemlji se ne zida ništa – kazao je srpski ministar.

„Ne može bez dozvole da se zida ni kuća, ni zgrada, a kamoli neki memorijal. U ovoj zemlji inače ima i zakon o spomenicima, vrlo jasan, u kome se tačno kaže kome se može dići spomenik, kome se diže memorijal, a kome ne može i zakon će se poštovati“, poručio je Vulin u današnjem gostovanju na TV Prva.

Na uzvišenju iznad Velikog Trnovca na jugu Srbije počeli su nedavno radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog Ridvanu Ćazimiju, potvrdio je početkom nedelje za Radio Slobodna Evropa (RSE), predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafi.

Kako je rekao, na brdu iznad Velikog Trnovca ne događa se ništa strašno i opasno po državu kako se, po njegovoj oceni, tretira svaka inicijativa Albanaca na jugu Srbije.

„To će biti mesto na kome će se negovati sećanje na Komandanta Lešija, koga mi ovde doživljavamo kao heroja naše novije istorije, čoveka koji se žrtvovao za dobrobit svog naroda”, objasnio je tada Mustafi.

Nakon što su se u javnosti pojavile nezvanične informacije o podizanju spomen-kompleksa, tema se našla na redovnom zasedanju Skupštine Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević je sredinom aprila upitao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da li su opština Bujanovac ili Mesna zajednica Veliki Trnovac podneli zahtev za odobrenje izgradnje memorijalnog kompleksa Ridvanu Ćazimiju.

„U Srbiji postoji zakon kojim je precizno regulisano kome se i pod kojim uslovima mogu graditi memorijalni spomenici. To sigurno nije omogućeno onima koji su učestvovali u terorističkim akcijama”, rekao je Milićević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.