Kraj mandata Tomašu Sunjogu

Kraj mandata Tomašu Sunjogu
FOTO: Tomaš Sunjog i Aljbin Kurti/A. Kurti mreža X

Kraj mandata Tomašu Sunjogu…

Specijalni predstavnik EU za Kosovo i šef Kancelarije EU u Prištini, Tomaš Sunjog, organizovao je sinoć oproštajni sastanak sa predstavnicima kosovskih institucija povodom završetka četvorogodišnjeg mandata, koji je i sam potvrdio, poručivši da je budućnost Kosova u EU.  

Sunjog se na sastanku oprostio od lokalnih i međunarodnih partnera uz poruku da želi da vidi Kosovo na putu ka EU.

„Kako se moj mandat na Kosovu bliži kraju, večeras se opraštam od naših lokalnih i međunarodnih partnera koji su radili sa mnom i mojim timom, rame uz rame, poslednje četiri godine. Kako se ovo poglavlje za mene zatvara, želim da vidim Kosovo da nastavi svoj put u EU, praveći neophodne promene i izbore za evropsko Kosovo“, poručio je na društvenoj mreži X.

Istakao je da je budućnost Kosova u „rukama naroda“, kojem se zahvalio što su ga primili, kako je kazao, „sa ljubaznošću i gostoprimstvom“.

EU budućnost za Kosovo

Kosovski premijer Aljbin Kurti učestvovao je na oproštajnom prijemu koji je sinoć organizovala Kancelarija EU na Kosovu.

On je u svom govoru rekao da Evropska unija predstavlja budućnost za Kosovo, te da 95 odsto građana podržavaju članstvo u EU.

„Nije slučajno da je Kosovo trenutno najproevropskija zemlja, sa 95 odsto građana koji podržavaju članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Kurti.

U svom govoru, istakao je ono što smatra dostignućima koja je Kosovo postiglo za vreme trajanja mandata Sunjoga, kao što su aplikacija za članstvo u EU krajem 2022. godine i liberalizacija viza koja je počela ove godine.

Na Kosovo došao 2020.

Tomaš Sunjog iz Češke Republike imenovan je 30. jula 2020. godine za specijalnog predstavnika EU za Kosovo. Njega je tada imenovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj.

Sunjog je na ovoj poziciji zamenio Nataliju Apostolovu iz Bugarske koja je funkciju specijalne predstavnice obavljala od 2016.

Kancelariju EU na Kosovu u budućnosti vodiće estonski diplomata Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Severnoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Kancelarija specijalnog predstavnika podržava evropsku perspektivu Kosova i proces približavanja Evropskoj uniji što je i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i perspektivom čitavog regiona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.