KP sa Severa: Pojedini mediji i politički subjekti pokušavaju da nas stave na nečiju stranu, radimo na nepristrasnoj osnovi

S obzirom na pisanje "pojedinih medija" i izjava "određenih političkih subjekata" koji se "mogu tumačiti" kao "pokušaj stavljanja" policije na "nečiju stranu bez nepristrasnog rada", želimo da vas obavestimo da će policija regiona Mitrovica Sever svoj rad zasnivati isključivo na nepristrasnoj osnovi, u skladu sa zakonom i pravilima i neće se stavljati ni na čiju stranu, jer za nas svi građani imaju ista prava u sistemu bezbednosti i sprovođenja mera i radnji, radi sprečavanja kriminalnih aktivnosti i otkrivanja krivičnih dela i izvršilaca – u pisanoj izjavi saopštio je direktor Regionalne direkcije Sever, kapetan Nenad Đurić. Iz ovog regiona javnosti su se obratili na osnovu, kako navode, "poslednjih dešavanja u zoni odgovornosti regiona Mitrovica Sever, posebno u zoni odgovornosti policijske stanice Leposavić", a u cilju "sprečavanja pogrešnog tumačenja uloge policije, kao i uticaja na rad iste". Nisu precizirali na koje medije misle, kao i političke subjekte, i šta su mediji izvestili, odnosno, šta su politički subjekti izjavili. Saopštenje Kosovske policije regiona Mitrovica Sever, prenosimo u celosti, naglašavamo – bez lekture i korekture.

Dodatna pojašnjenja? 

Dodatna pojašnjenja u vezi sa navodima iz saopštenja policije za region Sever, to jest, na koje se konkretno medije i političke subjekte misli – zatražili smo od deroktora regiona Sever, Nenada Đurića, sa kojim smo danas uspeli da stupimo u kontakt.

U saopštenju se u dva navrata pominje pisanje određenih medija i izjave određenih političkih subjekata, na koje konkretno…?

"…Sve što sam hteo da kažem, ili što smo mi želeli da iznesemo, sadržano je u tom saopštenju. Znači, tu se apsolutno lepo razume i da sam hteo sa imenima, izašao bih sa imenima, ali ne izlazim sa imenima, jer to hoću da uradim na taj način da bude razumljivo i shvatljivo svima koji budu čitali. Nemam više ništa da dodam, osim onoga što piše u saopštenju," odgovorio je Đurić.

Ipak, u saopštenju je neprecizno navedeno – kada kažete pisanja pojedinih medija i izjava određenih političkih subjekata …

"…Tako kako piše – da objavite. Znači, nemam više ništa da dodam, saopštenje je izdato i to je to. U saopštenju je sve sadržano, što se nas tiče."

Na osnovu poslednjih desavanja u zoni odgovornosti Regiona Mitrovica Sever,posebno u zoni odgovornosti Policijske stanice Leposavic, kao I pisanja pojedinih medija I izjava odredjenih politickih subjekata obracamo se javnosti u cilju sprecavanja pogresnog tumacenja uloge Policije kao I uticaja na rad iste.

Osnovni zadatak Kosovske Policije Regiona Mitrovica Sever je u sluzbi gradjana bez obzira na pripadnost,drustveni status ili politicko opredeljenje.Kosovska Policija Regiona Mitrovica Sever nije u nicijoj sluzbi pojedinacno niti bilo ko moze I sme da ima uticaj na rad Policije niti na usmeravanje istrage ili preduzimanje mera I radnji protiv jedne strane radi dobrobiti druge strane.Policija je apsolutno nepristrasna I u sluzbi je svih gradjana na isti nacin bez obzira na njihove razlike.

Takodje Policija svoj rad zasniva na cinjenicama i sa takvima izlazi u javnost, a ne sa nagadjanjima,neproverenim informacijama, raznim insinuacijama ili tumacenjem nekog slucaja.

Policija ima jedinstveni lanac komande I niko osim zakonski uredjenog sistema komandovanja nemoze uzeti za pravo na osnovu svog drustvenog statusa ili politickog opredeljenja da upravlja I komanduje policijskim organima ili barem da misli da to moze raditi na bilo kakvoj osnovi, osim saradnje koja treba biti obostrana.

S’obzirom na pisanje pojedinih medija I izjave odredjenih politickih subjekata koji se mogu tumaciti kao pokusaj stavljanja Policije na neciju stranu bez nepristrasnog rada zelimo da vas obavestimo da ce Policija Regiona Mitrovica Sever svoj rad zasnivati iskljucivo na nepristrasnoj osnovi,u skladu sa zakonom I pravilima I nece se stavljati na niciju stranu jer za nas svi gradjani imaju ista prava u sistemu bezbednosti I sprovodjenja mera I radnji radi sprecavanja kriminalnih aktivnosti I otkrivanja krivicnih dela I izvrsilaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.