KP „Sever“ još uvek nije dobila službenu potvrdu u vezi sa novim merama vlade, građani postavljaju pitanja

Policijski čas u Kosovskoj Mitrovici

Nove mere kosovske vlade kojima se osobama starijim od 16 godina dozvoljava kretanje samo na 90 minuta u utvrđenim vremenskim intervalima stupa sutra na snagu. Međutim, policiji regiona Sever za sada nije stigla nikakva službena potvrda povodom primene novih mera.

„Nikakvu službenu potvrdu o tome nemamo. Nikakvu informaciju o tome nemamo“, poručio je večeras za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, sinoć je saopštio da je ovo ministarstvo donelo set novih mera na osnovu kojih će građani moći da se kreću samo 90 minuta u toku dana, u utvrđenim vremenskim intervalima, na osnovu pretposlednjeg matičnog broja na kosovskim ličnim kartama.

Nova mera kosovske vlade je doneta s obzirom na to da, kako je Vitia kazao, prethodne mere više nisu bile dovoljne.

Za strane državljane interval kretanja određivaće se na osnovu pretposlednjeg broja pasoša.

Ovom odlukom precizirano je da se sve odluke koje su u suprotnosti sa njom stavljaju van snage.

Ono što se zna je da će oni koji krše mere biti sankcionisani.

Istu odluku potvrdio je večeras i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da se radi o odluci iz Prištine i da ona stupa sutra na snagu.

Građani postavljaju pitanja

Međutim, izostali su odgovori na mnoga pitanja, zbog čega od sinoć dobijamo na desetine upita od građana i čitaoca našeg portala. Listom navode da su „zbunjeni“, da ne znaju pre svega „koje i čije mere“ će biti na snazi s obzirom na isprepletanost sistema na Severu, a takođe, nemaju odgovore ni na pitanja, kako će se određivati kretanje za one građane koji nemaju kosovska identifikaciona dokumenta, odnosno poseduju samo srpske lične karte.

Jedno od ključnih pitanja i za trgovce i za kupce i dalje jeste do kada će raditi prodavnice i apoteke.

Kako bismo dobili odgovore na ova pitanja obratili smo se danas portparolu kosovske vlade, Perparimu Krieziu (Përparim Kryeziu), kao i kosovskom ministru zdravlja, Arbenu Vitii. Međutim, do objavljivanja ove vesti odgovor nismo uspeli da dobijemo, uprkos više pokušaja i telefonskih i pisanih.

Sa druge strane, Krizni štab Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji svakodnevno održava konferencije za medije na koje se ne pozivaju novinari KoSSev portala, a prema današnjim izveštajima drugih medija koji su pratili ovu konferenciju za medije, danas nije pojasnio kako će se nove mere Prištine primenjivati, odnosno ovi izveštaji nisu sadržali takve informacije.

Volonteri Kriznog štaba danas su krenuli sa raspodelom jaja socijalno ugroženim porodicama i penzionerima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.