Beogradski mediji: Zabrana kretanja za uskršnje praznike od petka u 17h do utorka u 5h

Samo dan nakon što je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražio od državnog vrha Srbije da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs, kako bi vernici mogli da učestvuju na liturgiji, prema navodima beogradskih medija, odlučeno je da se zabrana kretanja uvede za uskršnje praznike od petka u 17 časova do utorka u 5 sati.

Sa svoje sednice održane juče, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve obratio se državnom vrhu Srbije, sa predlogom i molbom da u pogledu zabrane kretanja usled pandemije virusa korona odobri prekid ove mere na Vaskrs.

SPC je iznela predlog da se mera zabrane kretanja prekine u periodu od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i Liturgiji.

Sa iste sednice, dodaje se u saopštenju, upućeni su izrazi bratske ljubavi i solidarnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju i „ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu“.

Međutim, kako prenosi agencija Beta, pozivajući se na pisanje beogradskih medija, zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 sati.

Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs, navodi Beta.

Ova odluka za sada nije potvrđena iz Vlade Srbije. N1 sa druge strane, pozivajući se na svoja saznanja, prenosi da bi ova odluka ubrzo trebalo da bude formalizovana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.