Iz dijaspore više od milijardu evra do kraja godine na Kosovu?

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Doznake sunarodnika ove godine su zabeležile trend rasta i očekuje se da će do kraja godine dostići preko milijardu evra.

Prema Centralnoj banci Kosova (CBK), u prvom kvartalu ove godine, doznake su dostigle iznos od 250 miliona evra, ili oko 60 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

Uprkos ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija kovid-19, doznake su u 2020. porasle za 120 miliona više u odnosu na 2019.

Prema Institutu ‘Riinvest’, u poslednjih 10 godina doznake su dostigle vradnost od preko 7 miljardi evra.

Visar Vokri (Vokrri), programski direktor Instituta ‘Riinvest’, kaže da je prema proračunima, vrednost ili doprinos dijaspore, pored doznaka za kalendarsku godinu, još veća kada su u pitanju izdaci i investicije.

„Verujem da će vrednost doznaka ove godine premašiti milijardu, jer nedavno vidimo popuštanje mera u vezi sa kretanjem građana, tako da verujem da ćemo ove godine, u ovim letnjim mesecima, imati priliv dijsapore na Kosovu i samim tim, verujem da će se njihov doprinos nastaviti, jer je verovatno bio još veći za kosovsku ekonomiju… Ne želim da umanjujem doprinos dijaspore samo u doznakama, ali ako govorimo samo o doznakama, barem za one koje su prijavljene od strane institucija, u poslednjih deset godina vrednost samo doznaka dostiže 7 milijardi evra, koje je poslala dijspora. Međutim, doprinos dijaspore ne može biti uključen samo u doznake“, naglašava Vokri.

Vokri takođe kaže da velika većina doznaka ide na dnevnu potrošnju, iako je, prema njegovim rečima, poslednjih godina bilo velikih ulaganja iz dijaspore u razne sektore privrede. Zbog toga, prema Vokriju, dijsaporu treba tretirati posebnim zakonom.

Čak i univerzitetski profesor, Muhamet Sadiku, navodi da je veza sunarodnika sa Kosovom uvek bila jaka i da se nastavio trend velikih doznaka koje su skoro polovina kosovskog budžeta, odnosno, oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Međutim, uprkos problemima izazvanim pandemijom, veza dijaspore sa Kosovom je uvek bila jaka i nastavila je trend velikim doznakama koje čine oko 40 odsto kosovskog budžeta, odnosno 13 procenata bruto domaćeg proizvoda u zemlji. Doznake su se pokazale kao siguran i dugoročan izvor ekonomskog razvoja Kosova, uprkos činjenici da 90 odsto dozanka odlazi na pokrivanje potrošnje domaćinstava na Kosovu. Ovo je struktura izgrađena visokim nivoom nezaposlenosti i visokim nivoom siromaštva“, naglasio je Sadiku.

Dodao je da veliki deo ovog novca odlazi na pokrivanje velikog uvoza, jer Kosovo ima 2.4 milijarde evra godišnje uvoza.

Prema raznim studijama, da bi usmerilo doznake na investicije, Kosovo bi trbalo da izgradi povoljno poslovno okruženje za strance i investitore iz dijaspore.

U međuvremenu, portparol CBK, Kuštrim (Kushtrim) Ahmeti, kaže da su tokom perioda januar-mart doznake dostigle 243 miliona evra.

„Ukupna vrednost doznaka za prvi kvartal ove godine (januar-mart 2021.), iznosila je 242.9 miliona evra, što je za 55.6 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, gde je vrednost doznaka bila 187.3 miliona evra“, kaže Ahmeti.

Inače, Vlada Kosova , odlukom od prošle godine, ima za cilj da podstakne sunarodnike da posete Kosovo. Na poslednjem sastanku izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Kurtijem, odlučeno je da se sugrađanima pokrivaju troškovi granične policije, u iznosu od 6 miliona evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.