Kurti uz porodiljski dodatak od ovog meseca najavio i raspodelu dečjeg

Beba
Foto: Mojauprava.com

Nezaposlene porodilje koje su na svet svoju decu donele u poslednjih 12 meseci tokom narednih 6 meseci primaće finansijsku podršku od 170 evra iz Prištine, dok će zaposlene porodilje po 170 evra primati naredna tri meseca, pored redovne naknade za porodiljsko odsustvo.

Ovo su davanja iz kosovskog sistema a koja je najavio Aljbin Kurti u petak.

Ovog meseca počinje i raspodela dečjih dodataka u koji će biti uključena deca rođena 2020. i 2021. godine sa po 20 evra mesečno.

Postepeno, počev od januara 2022. godine, pridodavaće se i deca iz druge starosne grupe do 16. godine, za koje je vrednost dodatka 10 evra mesečno.

„Osim izbornog obećanja i programskog cilja, podrška ženama i deci vrednost je i svjetonazor naše Vlade. Za manje od šest meseci od početka rada vlade, počeli smo da im pružamo finansijsku podršku. Time jačamo ulogu žena u društvu. Vodimo računa o njenom blagostanju i finansijskoj nezavisnosti, u vreme kada se brine o svojoj tek rođenoj bebi“, poručio je Kurti.

Prijava za porodiljske dodatke počinje danas putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova. Korisnik dečijeg dodatka je majka ili staratelj, a da će apliciranje će se vršiti takođe onlajn preko e-kosova.

Povezano:

Kosovska vlada: Porodiljama pomoć od 170 evra mesečno

Kurti doneo odluku da deca do dve godine mesečno primaju po 20, a deca do 16 – po 10 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.