Kosovski parlamentarni izbori u oktobru

„Iz jedne od prištinskih ambasada pre dva dana je procurila vest da će parlamentarni izbori biti u oktobru. Još uvek nismo sigurni hoće li biti izbornih reformi“, kaže poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, Vesna Mikić.

„Po poslednjim podacima koje imam, parlamentarni izbori na Kosovu najverovatnije će biti održani prve nedelje oktobra. Ukoliko se bude pokrenula izborna reforma, otvoriće se Pandorina kutija. Da budem realna, tu mnoge stvari ne štimaju. Ne odgovara ni Albancima da se ta kutija otvori. Ukoliko se pokrenu izborne reforme, onda će se verovatno doći do toga da se predsednik bira, kao što je to normalno, na otvorenim listama od strane naroda, ne od strane poslanika unutar skupštine. U ovom slučaju, ne verujem da to odgovara budućem kandidatu, a ja sve mislim da će to biti Hašim Tači.

Mikićeva smatra da kosovski Srbi još uvek imaju priliku da se izbore za rezervisana mesta u parlamentu, iako su ona  po njenom mišljenju, ugrožena još 2012. godine.

„Rezervisana mesta u parlamentu smo doveli u pitanje 2012. godine, početkom septembra, kada su u paketu sa rezolucijom o ukidanju nadgledane nezavisnosti svi poslanici, isključujući Radu Trajković i Sretena Ivanovića, glasali pod uticajem koalicionog partnera i podržali ukidanje nadgledane nezavisnosti. U tom paketu su bila i rezervisana mesta. I nije mi jasno kako neko ko je glasao protiv rezervisanih mesta, sada traži da se ta mesta vrate. To je konfuzno. Ipak, ima nekih elemenata koji nam mogu omogućiti da ih sačuvamo, da ih „iščupamo“, pre eventualne izborne reforme i ja se nadam da ćemo uspeti da ih zadržimo i u naredna dva mandata“.

Vesna Mikić ne očekuje da će zvanična Priština opstruirati glasanje kosovskih Srba na parlamentarnim izborima Republike Srbije koji su raspisani za 16. mart.

„Sigurna sam da će izbori koje je raspisala Republika Srbija biti održani i na Kosovu, kao što su se i do sada održavali. Ne verujem da će doći do nekih izmena“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.