Parlamentarnim izborima na Kosovu prethodiće reforme

"Izbornih reformi će biti jer su one preduslov za održavanje izbora", kaže ministar za rad i socijalno stranje u Vladi Kosova Nenad Rašić, pozivajući se na sporazum koji su u prisustvu bivšeg ambasadora SAD-a na Kosovu Kristofera Dela 2010. godine potpisali aktuelni premijer Tači, Isa Mustafa i Ramuš Haradinaj. Srbima reforme ne odgovaraju.

"Posle izbora 2010. godine napravljen je sporazum između Hašima Tačija, Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja, svedok i garant sprovođenja tog sporazuma bio je tadašnji ambasador SAD-a u Prištini Kristofer Del. U tom sporazumu se kaže da parlamentarni izbori mogu biti raspisani šest meseci nakon sprovođenja izbornih reformi. U interesu je većinskih, albanskih partija da do izbornih reformi dođe, ali to nije u interesu Srba", kaže ministar Rašić.

Prema njegovom mišljenju, ima više razloga zbog kojih izborne i ustavne reforme neće doneti ništa dobro srpskoj zajednici na Kosovu.

"Neće biti rezervisanih mesta, neki delovi Ustava koji se tiču naših prava biće zanemareni. Nažalost, pokazali smo da smo nedovoljno zreli i gubimo podršku. Predstavnici međunarodne zajednice se povlače, čak su i naši predstavnici u parlamentu ustuknuli. Dobitak koji smo mogli da ostvarimo do pre nekoliko nedelja u smislu rezervisanih mesta, doveden je u pitanje i sada imamo male šanse da ta mesta zadržimo", ističe Nenad Rašić.

Iako je premijer Tači zagovornik ideje rezervisanih mesta za srpsku zajednicu i u budućem sazivu kosovskog parlamenta, Rašić kaže da se ostale partije kosovskih Albanaca tome protive.

"Mi smo pokušavali da napravimo dogovor sa predstavnicima albanskih političkih partija da se i nakon reformi zadrže rezervisana mesta za srpsku zajednicu u parlamentu, a da sa druge strane podržimo završetak reformi u optimalnom vremenskom roku. Retorika nekih od novoizabranih predsednika opština je doprinela tome da Albanci promene mišljenje. Sa druge strane, mi snosimo odgovornost jer ćemo u narednom mandatu imati, uslovno rečeno, samo deset zagarantovanih mesta, ne rezervisanih, već zagarantovanih. To će oslabiti Srpsku zajednicu na svim nivoima – kroz parlament, kroz vladu i institucije centralnog nivoa", dodaje Rašić.

Prema mišljenju kosovskog ministra, Priština će "najverovatnije dozvoliti kosovskim Srbima glasanje na srpskim parlamentarnim izborima" jer bi to bilo, kako Rašić kaže, "apsolutno u duhu briselskih sporazuma, u duhu prvog i istorijskog usaglašavanja partnera sa dve strane".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.