Kosovo i S.Makedonija potpisali 11 sporazuma, Kurti i Zaev različito o Otvorenom Balkanu

Kurti Zaev

Vlade Severne Makedonije i Kosova održale su danas zajedničku sednicu u Skoplju, u okviru koje je potpisano jedanaest bilateralnih sporazuma o saradnji. Kosovski i severnomakedonski premijeri obratili su se potom medijima, gde su još jednom izneli suprotstavljene stavove o inicijativi Otvoreni Balkan, ali i poručili da ih to ne sprečava da sarađuju.

Regionalna inicijativa o saradnji „Otvoreni Balkan“, čiji su inicijatori predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije, već danima je aktuelna tema, a nakon što je ranije ove nedelje region posetila nemačka kancelarka, Angela Merkel.

Ona je sa liderima Zapadnog Balkana razgovarala o Berlinskom procesu, ali i o ovoj regionalnoj inicijativi, nakon čega su albanski i severnomakedonski premijer još jednom pozvali Kosovo, Crnu Goru i BiH da im se pridruže, a, sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti, još jednom podcrtao da Kosovo ne želi da bude članica Otvorenog Balkana.

Isti stav izneo je i danas, posle sednice kosovske i severnomakedonske vlade, dok je ujedno kazao da Kosovo podržava samo inicijative koje je inicirala EU.

„Orijentisani smo prema budućnosti, a za nas je budućnost Evropska unija. Dakle, EU je naša sudbina, dok je Evropa naš kontinent, stoga, kao Republika Kosovo podržavamo sve regionalne inicijative u kojima imamo Evropsku uniju i koje su iz EU“, rekao je Kurti na konferenciji sa severnomakedonskim premijerom, prenosi RSE.

Kurti je ujedno kazao da na sprovođenje danas potpisanih sporazuma između dve vlade, neće uticati različiti stavovi Kosova i S. Makedonije o Otvorenom Balkanu.

Njegov severnomakedonski kolega, Zoran Zaev, kazao je, sa druge strane, da su regionalne inicijative, uključujući i Otvoreni Balkan, u interesu uspostavljanja bolje saradnje u regionu – poput slobodnog kretanja građana i ekonomskog jačanja, te, za razliku od Kurtija, dodao da je krajnji cilj inicijative – integracija u EU.

„Po pitanju otvorenog Balkana, kao premijeri imamo različite stavove, ali to ne predstavlja nikakvu prepreku za odličnu saradnju, jer imamo obavezu da služimo našim građanima, privredi, institucijama i upravo to radimo. Mogu da kažem da je Kosovo nezavisna i suverena država, ima svoje stavove i mi ih poštujemo“, kazao je Zaev, ističući potrebu za dijalogom i saradnjom među državama na Balkanu, prenosi RSE.

Zaev je precizirao da svaki bilateralni ili multilateralni sporazum u regionu ima za cilj bržu i sigurniju budućnost u Evropskoj uniji, ali je ujedno posebno istakao važnost Berlinskog procesa.

Kazao je i da Severna Makedonija podržava dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, kao i liberalizaciju viznog režima.

Vlade Severne Makedonije i Kosova potpisale su na današnjoj sednici 11 bilateralnih sporazuma koji regulišu različite oblasti saradnje.

Među njima su Sporazum o studiji izvodljivosti za put Prizren-Tetovo, sporazumi o saradnji u oblasti dijaspore, graničnog regulisanja železničkog saobraćaja, saradnji u sektorima energetike, turizma, kontroli strateških dobara, inovacija, tehnološkog razvoja i preduzetništva i u lokalnoj upravi.

Ovo je prvi zajednički sastanak vlada Kosova i Severne Makedonije.

Danas se, kako je saopštila vlada u Skoplju „potvrđuju odlični prijateljski odnosi Severne Makedonije i Kosova u smislu produbljivanja saradnje u kampanji od zajedničkog interesa dve zemlje i razmene iskustava za intenzivniju saradnju u regionu“, prenosi Radio slobodna Evropa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.