Kosovski MUP o povratku 11 osoba iz Sirije: Akcija sprovedena uz pomoć SAD, do sada vraćeno 253 građana

Kampovi za povratnike Sirija ISIS
Foto: Ilustracija

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova održalo je danas konferenciju za štampu nakon što je za vikend vraćeno 11 građana iz zona sukoba u Siriji, među kojima je 6 muškaraca, jedna žena i četvoro dece.

Kako prenosi Gazeta Express, kosovski ministar unutrašnjh poslova, Dželjalj Svećlja, kazao je da je akcija izvršena u subotu, a uz pomoć Sjedinjenih Amerčkih Država.

SAD su još juče pozdravili akciju povratka građana iz Sirije.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, navodeći da je Kosovo „lider u borbi protiv terorizma i ekstremizma“.

„Kao ministar, voleo bih da sve osobe koje su učestvovale u borbama, koje su počinile zločine, budu izvedene pred lice pravde. Vlada ostaje posvećena služenju svojim građanima“, poručio je Svećlja.

Direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, kazao je potom da je Kosovska policija akciju povratka 11 osoba započela pre nekoliko meseci.

„Sve osobe su prošle državni pregled i za njih 3 je potrebno dalje lečenje“, kazao je.

Istakao je i to da se do sada iz ratnih područja vratilo 253 građana Kosova, ali i dodao da ima onih koji su i dalje tamo.

Kako su u međuvremenu saopštili iz MUP-a među 253 osoba je – 130 muškaraca, 39 žena i 84 deteta.

On, međutim, nije saopštio tačan broj, navodeći da se podaci obrađuju.

„Nije lako istražiti tačan broj, ali radimo“, kazao je.

Mehmeti, međutim, nije odgovorio na to koliko je građana Kosova ubijeno u zonama sukoba, prenosi ujedno Express.

„Kosovska policija blagovremeno je identifikovala pretnje koje predstavljaju ekstremističke ideologije. Zahvaljujući preuzetim obavezama, trenutna bezbednosna situacija je drugačija od one 2013/14“, zaključio je ovaj zvaničnik policije.

Prema podacima Radio Slobodna Evropa objavljenim 28. juna ove godine – oko 100 građana Kosova i dalje se nalazi u Siriji i Iraku od ukupno 400 koliko je tamo otišlo do sada.

U pisanom odgovoru za ovaj medij, Kosovska policija navela je da se u ratnoj zoni nalazi još 96 građana Kosova, 43 muškaraca, devet žena i 44 dece.

Podsetimo, najveći broj građana Kosova koji su učestvovali u ratnim dešavanjima u Siriji vraćen je 2019. godine i to čak 110 ljudi, među kojima su žene, deca i četiri borca.

Ubrzo nakon povratka, kosovske vlasti započele su sa procesom podizanja optužnica i suđenja, uglavnom ženama. Njima su izricane uslovne kazne zatvora zbog učestvovanja u u terorističkoj grupi.

Više o tome na našoj tematskoj stranici: ISIS i KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.