Rahman Rama u Vašingtonu traži opremu i obuku pripadnika KBS – „SAD obećale podršku“

RAMA KBS SAD Vašington Pentagon
FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Komandant KBS-a, general-potpukovnik, Rahman Rama (Rrahman Rama) od danas boravi u posteti Vašingtonu, gde se sastao sa više zvaničnika ove države. SAD su izrazile spremnosti pružanju podrške KBS-u u procesu transformacije, saopšteno je iz kosovskog ministarstva odbrane.

Rama je posetio Vašington nakon što mu je upućen zvanični poziv SAD-a, navode iz ovog ministarstva.

On se u prestonici SAD sastao sa članom Odbora za oružane snage američkog senata, senatorom Džonijem Ernstom (Joni Ernst).

Rama se zahvalio senatoru na, kako je saopšteno „sjajnoj saradnji i podršci SAD koju kontinuirano pružaju Kosovu i KBS-u“, dok ga je ujedno informisao o procesu transformacije i razvoju ove formacije.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o saradnji KBS-a sa Nacionalnom gardom iz Ajove, kao i o putu integracije u evroatlantske strukture.

„Senator Ernst čestitao je generalu Rami na uspehu postignutom u razvoju sposobnosti i kapaciteta KBS i izrazio spremnsot da se nastavi podrška SAD-a u procesu razvoja KBS-a“, dodaju iz kosovskog ministarstva odbrane.

Rama je potom posetio Pentagon. U pratnji predstavnika Kosova u SAD, Valjdeta Sadikua (Valdet Sadiku), razgovarao je sa zamenicom pomoćnika ministra odbrane za međunarodne bezbednosne poslove za Rusiju i Evroaziju, Laurom Kuper (Laura Copper)

Rama se i njoj zahvalio na podršci koju pružaju SAD s ciljem sprovođenja plana transformacije KBS-a, ali je i zatražio da se sa ovom podrškom nastavi.

„General Rama obavestio je dr Kuper o dosadašnjem razvoju i dostignućima KBS, tražeći buduću podršku za opremu, naprednu obuku u procesu izgradnje i razvoja novih kapaciteta KBS-a“, dodaje se u saopštenju.

Rama je ujedno izrazio spremnost za nastavk saradnje i učestvovanja pripadnika KBS-a u mirovnim misijama sa američkim vojnicima, dok mu je Kuper čestitala na dosadašnjim dostignućima, uključujući i nedavno priključenje KBS-a vojsci SAD u Kuvajtu.

Kuper je ujedno izrazila spremnost pružanju podrške KBS-u u procesu transformacije, kako navode iz ovog ministarstva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.