11 ljudi vraćeno na Kosovo iz Sirije

Kampovi za povratnike Sirija ISIS
Foto: Ilustracija

Kosovske vlasti saopštile su da je 11 građana, uključujući žene i decu, vraćeno iz ratne zone iz Sirije 17. jula.

„Oni koji su počinili zločine, ovde ili u inostranstvu, biće procesuirani“, napisao je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), na svom Facebook nalogu.

„Žene i deca, koje smo vratili danas, trebaju našu pomoć i podršku“, napisao je on i zatražio da se ispoštuje njihova privatnost u narednim danima i mesecima.

„Oni su zaslužili vreme i prostor kako bi se adaptirali. Naša vlada im pomaže da se vrate porodicama kako bi ponovo mogli da se integrišu “, dodao je Svečlja.

„Tako što smo vratili ove osobe, mi smo izvršili svoju odgovornost, ne samo prema našim građanima, već i kao članovi Globalne koalicije u borbi protiv ISIS-a“, rekao je on.

Povratak kosovskih građana iz Sirije ranije nije objavljivan u javnosti, a ovo je drugi put da Kosovo vraća svoje građane.

KoSSev: SAD pozdravile akciju povratka 11 građana Kosova iz Sirije

Uz čestitke kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova u saopštenju iz ambasade SAD na Kosovu, navodi se da je Kosovo „lider u borbi protiv terorizma i ekstremizma“.

„Sjedinjene Američke Države pohvaljuju jučerašnju repatrijaciju kosovskih građana iz zone sukoba u Siriji. Ovi povratci pokazuju spremnost Kosova da preuzme odgovornost za svoje građane i daje primer drugima. Kosovo je lider u borbi protiv terorizma i ekstremizma“,  navodi se u objavi na Tviteru Ambasade SAD u Prištini.

U aprilu 2019. vraćeno je 110 građana Kosova: žene, deca i četiri navodna borca iz militantne grupe takozvane Islamske države.

Od 2012. godine, oko 400 građana Kosova, gde živi većinsko muslimansko stanovništvo, otišlo je da se bori u Siriju i Irak na strani takozvane Islamske države.

Radio Slobodna Evropa je 28. juna objavio da se oko 100 građana Kosova i dalje nalazi u Siriji i Iraku. Na osnovu podataka kosovske policije, u navedenim zemljama nalaze se uglavnom deca.

U pisanom odgovoru za ovaj medij, Kosovska policija navela je da se u ratnoj zoni nalazi još 96 građana Kosova, 43 muškaraca, devet žena i 44 dece.

Foto: Radio Slobodna Evropa

Radio Slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.