Kosovski ministar pravde o ubistvu Ivanovića: „Vučić nalogodavac, Radoičić izvršilac“

Abelard Tahiri
Foto: Telegrafi

Vest je ažurirana

Pravna saradnja Beograda i Prištine u slučaju ubistva Olivera Ivanovića „zaglavljena je onog trenutka kada su sve osnovane sumnje dovele do Milana Radoičića kao glavnog osumnjičenog za smrtonosni atentat“. „Umesto saradnje i stavljanja pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića. Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji jedan takav odnos nalogodavca i izvršioca“, saopštio je danas šokantne tvrdnje kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri. Nije i jedini.

Samo dan pred obeležavanje 14-meseci od ubistva lidera GI SDP i jednog od najznačajnijih srpskih lidera sa Kosova i Metohije, Olivera Ivanovića, međusobne optužbe srpskih i kosovskih zvaničnika o umešanosti i odgovornosti za izostanak rezultata u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, ne samo da su se intenzivirale, već su se podigle i na novi nivo – direktnu prozivku jednih na račun drugih – za nalogodavca i izvršioca.

Odmah je reagovala srpska ministarka pravde Nela Kuburović.

O Vučiću u prvoj rečenici: „Jedinu krivicu koju snosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste njegovo strpljenje, hladna glava i odlučan stav da na sve provokacije iz Prištine odgovara mirnim tonom, bez pretnji i bez poziva na nasilje“.

„Srpski organi nisu i neće skrivati i prikrivati zločince i ubice, kao što to rade ovekovečeni zločinci OVK, poput Tačija, Haradinaja i Veseljija, ogrnuti u ruho takozvanih kosovskih političara“.

„Nema sumnje, u jednom su u pravu, a to je da sigurno postoji politička pozadina ubistva Olivera Ivanovića, jer da nije tako prištinski organi nikada ne bi odbili formiranje zajedničkog istražnog tima sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, nikada ne bi odbili da proslede čaure sa mesta ubistva, a ne bi im trebalo i nekoliko meseci da proslede Zapisnik sa uviđaja“, navodi u pisanoj izjavi.

„Takozvani kosovski organi nijednu zamolnicu za dostavljanje informacija u vezi sa navodnom istragom protiv Milana Radoičića nisu dostavili Beogradu, iz čega se vidi pravna i činjenična osnovanost njihovih optužbi“ – dodaje se dalje.

„Naši zahtevi prema srpskim zvaničnicima za pravnu saradnju u slučaju Ivanović zaglavljeni su u onom trenutku kada su sve osnovane sumnje dovele do Milana Radoičića kao glavnog osumnjičenog za smrtonosni atentat koji je državljanina i političara Republike Kosovo, Olivera Ivanovića koštao života. Umesto saradnje i stavljanja pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića. Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji jedan takav odnos nalogodavca i izvršioca. Građani Kosova, a posebno oni iz srpske zajednice, treba da budu sigurni da će pravda pre ili kasnije dovesti pred odgovornost počinioca ovog zločina i neće biti režima koji će amnestirati činjeničnu istinu. Ivanović je bio građanin Republike Kosovo, za rasvetljavanje čijeg slučaja naše institucije se neće zaustaviti do kraja“, objavio je Tahiri na svom Fejsbuk nalogu.

Ova optužba dolazi nakon sinoćnje optužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija da „iza ubistva bivšeg srpskog lidera Olivera Ivanovića stoji šef mafije na Severu, Milan Radoičić“, kako je prenela Gazeta Metro.

Za razliku od Tahirija, koji je Radoičića označio kao izvršioca, kosovski predsednik sinoć ga je međutim označio kao „jednog od organizatora“.

„Svi indikatori bezbednosnih institucija Republike Kosovo vode do onoga koji je jedan od organizatora ubistva Olivera Ivanovića, a na zvaničnicima relevantnih institucija Republike Kosovo je da preduzmu odgovarajuće radnje“, izjavio je Tači.

„Reč je o političkim izjavama, ja takve podatke nemam“, u izjavi za KoSSev rekao je u međuvremenu kosovski specijalni tužilac za istragu ubistva Olivera Ivanovića Sulj Hodža (Sylë Hoxha). Pozvao ih je sve da ukoliko imaju saznanja – to mu i prijave. O tome čitajte u posebnoj vesti.

I dok Tači navodi da je „trenutna vlast u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića“, Tahiri je danas izneo konkretnu optužbu na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

S druge strane, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić jutros je izneo kontraoptužbe. Najavio je da će „istražni organi uskoro biti u prilici da pruže više podataka o ovom slučaju“, a ovoga puta u zvaničnom saopštenju državne institucije stoje i imena osoba na koje sumnjaju da su umešane u ubistvo Olivera Ivanovića – „sve smo sigurniji da Tači, Veselji i kosovska vlast stoji direktno iza ubistva Olivera Ivanovića“.

Međutim, povodom šokantnih navoda političkih predstavnika u Prištini, a potom i u Beogradu, još uvek se nisu oglasila nadležna tužilaštva. Kao i dosad, o eventualnom napretku u istrazi, i ovog puta javnost obaveštavaju politički predstavnici, ne i nadležne institucije.

Pre dva meseca, u emisiji Ćirilica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put je najavio da će rezultati istrage o ubistvu Olivera Ivanovića biti poznati nakon godišnjice ubistva.

„Ja sam zamolio naše istražne organe da sačekaju da prođe godišnjica da nam ne bi rekli da zamajavamo javnost i da nam ne bi rekli da mažemo oči ljudima u Srbiji da bismo izbegli nekakve proteste i tako dalje“, kaže Vučić, dodajući da će reći šta o tome misli „otvorenije nego ikad do sad“ i da će o Ivanovićevom ubistvu i istrazi „dugo da govori“, izjavio je tada Vučić. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.