Kosovski mediji o vozu: ROSU – heroji i junaci, Srbija provocira, zagovara rat

Slučaj voza na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica i zabrana njegovog ulaska na Kosovo već treći dan glavna je tema gotovo svih prištinskih medija. Prenose se reakcije kosovskih i evropskih zvaničnika, ali i srpskih, kojima se upućuje kritika da prete, iznose neistinite informacije, uz ocenu poznavalaca bezbednosnih pitanja da se radi o "zagovaranju rata". Koha navodi da srpski ministar Aleksandar Vulin iznosi lažne podatke o broju Srba koji su napustili Kosovo, jer samo želi da izbegne težinu krivice za ono što su uradili na Kosovu. Isti list je u naslovu jednog teksta naveo da Vučić Kosovu preti kroz molitvu. Od subote se objavljuju i fotografije pripadnika jedinica ROSU, ali i video zapisi njihovog odlaska na Sever dok pevaju svoje nacionalne pesme. Neki mediji pripadnike ROSU nazivaju junacima i herojima. Tema je bila i oružje kojim je ova specijalna jedinica bila opremljena. Kosovski mediji danas, nakon niza tekstova o tome da je pojačano prisustvo srpskih snaga bezbednosti na graničnim integrisanim prelazima, navode i da se šire lažne informacije, a kao temu uveli su i "Preševsku dolinu". Situaciju u ovom delu južne Srbije opisuju kao mirnu.

Zeri: Srbija provocira, dovela u pitanje i regionalnu stabilnost

"Pokušaj da voz iz Beograda, sa natpisom 'Kosovo je Srbija' – uđe na Kosovo, prešao je sve granice 'normalnosti' provokacija od strane Srbije do sada," piše danas list Zeri.

"Tenzije na granici sa Srbijom"

Gazeta Metro je tokom vikenda izvestila da je situacija na "granici između Srbije i Kosova napeta", a da su u subotu srpske snage bezbednosti "alarmirale stanovnike tog dela", ne precizirajući kojeg, potom navodeći da su one primećene kako se kreću od Kragujevca ka Kraljevu, u  "četiri vozila" specijalnih antiterorističkih jedinica.

Portal Infojeta je naveo i da se na samom Severu Kosova nalaze specijalne jedinice Srbije, objavivši fotografiju Lade Nive sa dorađenom korpom za lovačke pse, te i navodnih "specijalnih jedinica".

Fotografija je, međutim, preuzeta sa privatnog Fejsbuk profila jednog od članova Airsoft kluba sa Severa Kosova – kluba koji se bavi taktičko borbenim sportom – tokom kojeg se koriste replike oružja koje kao municiju koriste plastične kuglice.

Fotografije na ovom portalu sačuvane su pod nazivom "gjuetar", što na albanskom znači lovac. 

Situacija ipak mirna

Prištinski mediji danas, takođe, izveštavaju o situaciji u opštinama na jugu Srbije, navodeći da je situacija tamo mirna.

"Imamo normalan protok saobraćaja, u oba smera, bez pojačanog prisustva policije i snaga bezbednosti na bilo kojoj strani," rekao je policijski izvor iz Južne Srbije, navodi Tituli, prenosi Express.

Express prenosi i da su, nakon što je "zaustavljen srpski voz prebojen bojama srpske zastave i rečima Kosovo je Srbija, širene laži i informacije da se u Preševskoj dolini nalaze dodatne policijske jedinice".

"Situacija u Preševskoj dolini je mirna, i prema policijskim informacijama na terenu, nisu pojačane snage srpskih bezbednosnih snaga na granici sa Kosovom," dodaje se.

Dodaje i da "stručnjaci za bezbednost u zemlji" ovaj slučaj vide kao "zagovaranje rata", koji bi uticao na bezbednosnu situaciju na Kosovu. 

Ovaj list ističe i da je u pitanje dovedena i "regionalna stabilnost", uz izjavu portparola KFOR-a, Maksa Barbacinija, koji navodi da je KFOR spreman "za svaku situaciju koja zahteva njihovu intervenciju".

Koha: Vučić preti molitvom

Mediji u Prištini prenose i izjave gotovo svih srpskih zvaničnika koji su se oglašavali – u prvom redu izjavu premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

Koha je izjavu srpskog premijera prenela u tekstu pod naslovom "Vučić 'preti' Kosovu kroz 'molitvu' – ne ubijajte Srbe".

Koha: Vulin iznosi lažne podatke

Isti list, prenoseći izjavu ministra za boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i nekadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina da je 250.000 ljudi proterano sa Kosova, navodi:

"Bivši direktor takozvane Kancelarije za Kosovo izneo je lažne podatke o broju Srba koji su napustili Kosovo, jer samo želi da izbegne težinu krivice za ono što su uradili na Kosovu."

"Sve je ovo rekao, ne pominjući da je Srbija iz svoje zemlje proterala preko milion Albanaca, od kojih je ubijeno 14.000, da je spalila više hiljada kuća, da Srbija i dalje ima grobnice sa telima ubijenih Albanaca od strane srpskih terorističkih snaga na Kosovu," piše, takođe, ovaj list. 

Ljajmi.net: Srpski zvaničnici nastavljaju sa provokativnim izjavama

Portal Ljajmi.net jutros prenosi izjavu predsednika Odbora za KiM Skupštine Srbije, Milovana Drecuna – da Priština ne radi ništa što doprinosi napretku dijaloga navodima da srpski zvaničnici nastavljaju sa provokativnim izjavama o nedavnim događajima u vezi sa "nacionalističkim vozom koji je vraćen".

Gazeta Express: Svedočenja "junaka"

Kosovski mediji pisali su i o, kako navode, "junacima".

Gazeta Express prenosi svedočenje "još jednog junaka, pored pripadnika ROSU", koji je "bio na Jarinju" – radnika kosovske železnice, Ganija Bulatovcija.

On je "rizikovao svoj život kako bi zaustavio voz iz Srbije", navodi ovaj list.

"Bulatovci, koji više od 30 godina radi na kosovskim železnicama, suočio se sa velikim rizikom, pod obavezom da izađe u susret državi," piše Gazeta Express.

"Stotine" građana na protestu

Izveštavajući o jučerašnjem protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici kojem je prisustvovalo više hiljada građana, kosovski mediji, prenoseći izjave govornika, naveli su da su ovom protestu prisustvovale, zapravo, "stotine građana".  

Gazeta Metro: Pripadnici ROSU – heroji, pevali na putu ka Severu

Kosovski mediji bavili su se i specijalnim jedinicama Kosovske policije  – ROSU, koje su u subotu boravile na Severu. Tema je bila i oružje koje poseduju.

Gazeta Metro navodi da je "Kosovska policija bila opremljena oružjem poznatog američkog brenda i miljenika Albanaca na kosovskom tržištu" – Sig Sauer.

"Direktor licenciranih predstavnika oružja Reload SHPK, Špend Zenuni, potvrdio je da je oko 200 pušaka, američkog brenda Sig Sauer, ugovoreno od strane Kosovske policije. Policija je angažovala oko 700 pištolja – austrijski Glok 17 i Glok 19, potvrdio je Zenuni," navodi portal Gazeta Metro, dok su neki od medija preneli da je "ono što je zapalo za oko" to što je Kosovska policija u subotu koristila dron, kako bi proverila da li se voz približava integrisanom graničnom prelazu Jarinje.

Objavljeni su i tekstovi sa nizom fotografija pripadnika jedinice ROSU koji su boravili na Jarinju, uz naslov "Ponosni smo na ove ROSU momke?!", ali i sa video zapisima ovih pripadnika koji pevaju na putu ka Severu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.