Kosovski mediji o presudi Oliveru Ivanoviću: "Kazna smešna u poređenju sa težinom krivičnih dela"

Za razliku od srpske javnosti koja je potpuno neočekivano primila vest da je jedan od nekadašnjih najuticajnih srpskih političkih vođa sa Severa, ali i kasniji simbol umerene i pragmatične srpske politike, Oliver Ivanović, prošle nedelje osuđen na devet godina zatvora za „ratni zločin“ od aprila 1999, u kosovskoj štampi su po izricanju presude zabeležene potpuno suprotne reakcije, deo kosovske javnosti, porodice „oštećenih“ i neki od političkih predstavnika, analitičara i aktivista za ljudska prava, smatraju da je kazna trebalo da „bude viša“, te da Oliver Ivanović nakon izricanja presude treba da bude u zatvorskoj ćeliji, umesto u kućnom pritvoru jer, prema Krivičnom zakonu Kosova, kako se navodi u kosovskim medijima, kazna zavora veća od 5 godina ne predviđa meru kućnog pritvora. Slučaj Olivera Ivanovića se u kosovskim medijima povezuje sa slučajem bivšeg gradonačelnika Srbice Samija Ljuštakua – nekadašnjeg pripadnika OVK koji je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina, a za kojeg kosovski Albanci veruju da je osuđen mnogo strožije za navodno manje krivično delo od Olivera Ivanovića, za kojeg, sa druge strane, opet veruju da je počinio teži zločin – naredio ubistvo 26 Albanaca. Porodice „oštećenih“ su navodno najavile i žalbu na presudu EULEX-ovog sudskog veća. Istovremeno se u kosovskim medijima kritikuje i advokatska komora Kosova zbog toga što nije „posvećeno“ pristupila slučaju „Ivanović i ostali“, kao i tužilaštvo koje nije dovoljno radilo na „prikupljanju materijalnih i forenzičkih dokaza“.

„Nezadovoljni sudskom odlukom, oštećeni u slučaju ’Ivanović i ostali’, u saradnji sa tužilaštvom, najavili su žalbu, smatrajući da je ova presuda trebalo da bude viša,“ javila je prošle nedelje KTV.

Predstavnici oštećenih porodica, kako navode kosovski mediji, pre svega porodica Mađuani, osim što su nezadovoljni odlukom suda, nezadovoljni su i kosovskom advokatskom komorom, za koju misle da nije pomogla i da nije bila posvećena slučaju Ivanovića i ostalih Srba sa zajedničke optužnice.

Pročitajte još:

Sa trga Nikole Pašića u Beogradu: "Pokušaj političkog ubistva Olivera Ivanovića"

REAKCIJE: Srbija šokirana presudom; nastavak agresije NATO-a na Kosovu

Oliver Ivanović osuđen na 9 godina, ostali oslobođeni

Kontroverzno hapšenje

Posle 20 meseci pritvora: Ivanoviću i Delibašiću određen kućni pritvor

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba

Zajednička optužnica protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića

Predstavnik Fonda za humanitarno pravo, Bljekim Bljakaj, smatra da je sudsko veće „dobro“ postupilo u ovom slučaju – u delu u kojem su uspeli da dokažu Ivanovićevo prisustvo na mestu gde se „ratni zločin“ dogodio, i to uprkos „lažnom alibiju“, pisala je Koha.

„Ali, Bljakaj je odluku da se on (Ivanović, prim.red.) pošalje u kućni pritvor, nazvao nezakonitom, iako je njegova kazna sada veća od pet godina,“ piše Koha.

Međutim, u drugom članku Kohe pod nazivom „Tužilaštvo nije pronašlo dovoljno dokaza“, Bljakaj je priznao da nije bilo materijalnih i forenzičkih dokaza u Ivanovićevom slučaju, ali je, sa druge strane, bilo svedoka. Što se prikupljanja dokaza tiče, i Bljakaj ocenjuje da se tužilaštvo „nije pokazalo agilnim u pronalaženju dovoljno dokaza“, dajući detalje o trenutku kada se Ivanović, prema optužnici, našao na mestu u Južnoj Mitrovici na kojem je u aprilu ’99 naredio navodno ubijanje Albanaca.

Bljakaj tvrdi da prema kosovskom krivičnom zakonu, nema osnova za kućni pritvor u kojem se Ivanović trenutno nalazi.

"Prema Krivičnom zakonu, svako ko je osuđen na više od pet godina mora u pritvor, ali se oni nisu bazirali na tome i ostavljen je u kućnom pritvoru, u kojem je bio i ranije, a koji su svi verovatno poštovali,“ rekao je Bljakaj.

U narednom članku, takođe u Kohi, zamenik DPK u kosovskoj skupštini, Bekim Hadžiu, navodi da je „ravnoteža pravde poremećena“ u slučaju Samija Ljuštakua i Olivera Ivnaovića.

„Kao građanin i član Skupštine, bez predrasuda prema profesionalzmu i nezavisnosti sudova kao zasebnih tela moći, izražavam svoju zabrinutost zbog presuda u oba ova slučaja koja se tiču ratnih zločina,“ napisao je Hadžiu za Kohu, dodajući:

„Presude u slučaju Ljuštaku i Ivanović nisu u skladu sa očekivanjima građana, porodica žrtava i osnovnim pravima osumnjičenih. U ova dva slučaja, poremećena je ’ravnoteža’ pravde.“ 

„Kazna izrečena Oliveru Ivanoviću je smešna u poređenju sa težinom krivičnih dela. Presuda za ubistvo 26 Albanaca i etničko čišćenje,“ naglasio je dalje ovaj političar, istakavši:

„Kada uporedim slučaj Olivera Ivanovića i generala Samija Ljuštakua, to otkriva poremećaj pravde, jer je general Ljuštaku osuđen na 12 godina za krivično delo ’ubistvo’ nepostojeće osobe, nema identiteta žrtve, nema tela, nema groba navodno ubijenog.“

EULEX-ovo sudsko veće kosovskog Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici donelo je prošlog četvrtka presudu petorici Srba sa zajedničke optužnice, kojom je lider GI SDP, Oliver Ivanović, proglašen krivim za "ratni zločin", to jest, po prvoj tački optužnice – događaje iz aprila '99. On je osuđen na 9 godina zatvora, dok su ostala četvorica Srba, kojima se sudilo po istoj optužnici – srpski policijski pukovnik u penziji, Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović – oslobođeni, te im je istovremeno ukinut i kućni pritvor, uz sve ostale sudske kaznene mere. Nakon odluke suda, usledile su brojne reakcije srpskih zvaničnika, Ivanovićevih saradnika i prijatelja, a današnji protest je prvi protest podrške nakon izricanja presude nekadašnjem najuticajnijem lideru Srba sa Severa KiM-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.