Srpska opozicija sa Kosova u otvorenom pismu Vučiću: Ne umete da pregovarate, Vaši pokušaji da unapredite interese srpskog naroda unapred osuđeni na neuspeh

Formiranje "Asocijacije – Zajednice" srpskih opština koja neće imati izvršna ovlašćenja, a biće "još jedna" institucija "nezavisne države 'Kosovo'" je "najbezbolniji način" za srpskog premijera Aleksandra Vučića da "ukine" srpske državne institucije na Kosovu i Metohiji. Predstojeći razgovori u Briselu – 27. januara između srpskog premijera i kosovskog Ise Mustafe, kod srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji izazvali su "strah, neizvesnost i nespokojstvo", ovo tvrdi srpski opozicioni Patriotski blok sa Kosova i Metohije,u otvorenom pismu srpskom premijeru, i to pre svega zbog, kako su se neposredno Vučiću obratili – "Vaših čestih izjava da Srbiju očekuju nepopularni potezi i dodatne 'teške odluke' u narednom periodu kada je u pitanju Kosovo i Metohija." Oni tvrde da Vučić ne ume da pregovara, a da je međunarodna zajednica sve manje zainteresovana za "naknadne" zahteve srpskog premijera.

"Vaši navodni pokušaji da interese srpskog i nealbanskog naroda na KiM naknadno unapredite traženjem ustupaka uz posredovanje međunarodne zajednice, unapred su osuđeni na neuspeh. Da ste umeli da pregovarate, odnosno da ste imali slobodu da pregovarate, Vi ne biste prvo, u ime Srbije, dali sve, odnosno pristali na ukidanje srpskih institucija, pa onda moljakali da se Srbiji nešto, od njenih jednostrano predatih nadležnosti – vrati, već bi prvo obezbedili interese Srbije i njenog Kosova i Metohije čvrstim garancijama," naveo je Patriotski blok u otvorenom pismu Vučiću.

Tvrde i da međunarodna zajednica nije više istim intenzitetom zainteresovana za zahteve srpskog premijera:

"Učestvujete u uspostavljanju vlasti države Kosovo mimo volje građana"

"Prisvojili ste suverenost od građana i učestvujete u uspostavljanju vlasti nezavisne države 'Kosovo', mimo slobodno izražene volje građana na Referendumu održanog na severu Kosova i Metohije u februaru mesecu 2012. godine. Na tom referendumu 97% građana se izjasnilo za očuvanje institucija države Srbije a protiv institucija tzv. R. Kosovo. Ucenama, pretnjama, uslovljavanjima, izbornom krađom i privilegijama, Vlada R. Srbije na čijem ste Vi čelu, sprovela je 2013. godine lokalne i parlamentarne izbore na KiM po zakonima nezavisne države 'Kosovo'. Na taj način ste omogućili izbor članova svoje stranke i svojih koalicionih partnera za tzv. poslanike, gradonačelnike i odbornike u strukturama tzv. 'Kosova', i na taj način dali legitimit separatističkoj paradržavnoj tvorevini."

"Što je najgore, za ove Vaše naknadne zahteve sve je manje zainteresovana sama međunarodna zajednica, koja nastavlja da zahteva striktno poštovanje potpisanog Briselskog sporazuma."

Oni su i ovoga puta ponovili da Briselski sporazum ugrožava vitalne nacionalne, državne i interese Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji i da ga je Vučić potpisao kako bi Sever Kosova integrisao u ustavno-pravni sistem "nezavisne države 'Kosovo'" i ukinuo srpske državne institucije, uprkos tome što Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne sadrži takvu obavezu.

Jedina tema na pregovorima u Briselu, kao i tema bilo kakvih budućih pregovora o KiM treba da bude „Održivi povratak raseljenih i povratak uzurpirane srpske imovine, bezbednost i vladavina prava", jer sve drugo predstavlja samo davanje legitimiteta etničkom čišćenju Srba i nealbanaca sa KiM i učvršćivanju terorističke narko-države 'Kosovo'".

"Glavni zadatak koji je SB UN Rezolucijom 1244 postavio ispred međunarodne zajednice je bezbedan i slobodan povratak raseljenih lica, a Srba i nealbanaca je oko 250.000," navodi se dalje u ovom pismu uz podsećanje da je i posle šesnaest godina povratak na veoma niskom nivou, a da su povratnici svakodnevno izloženi napadima i pretnjama. 

Krivične prijave protiv Premijera i Ministra spoljnih poslova zbog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije u vezi sa krivičnim delom ugrožavanje teritorijalne celine

"S obzirom na to da Ustav R. Srbije Kosovo i Metohiju tretira svojim sastavnim delom i da Rezolucija 1244 SB UN garantuje suverenitet i teritorijalni integritet R. Srbije, poslanici i rukovodstvo skupštine AP KiM protiv Vas i Ivice Dačića podneli su Krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da ste potpisivanjem Briselskog sporazuma i implementacijom istog izvršili krivično delo: Pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije u vezi sa krivičnim delom ugrožavanje teritorijalne celine."

Ove patriote su podsetile i na to da je odluka kosovske predsednice Jahjage da sporazum o "Asocijaciji-Zajednici" srpskih opština prosledi Ustavnom sudu Kosova, radi ocene ustavnosti i zakonitosti – "dokaz kako se poštuju i unapređuju institucije."

"Nasuprot tome, Vi i predstavnici ostalih državnih organa R. Srbije ne poštujete i ne postupate po odlukama Ustavnog suda R. Srbije," podsećaju dalje.

Oni su podsetili i na odluku kosovske vlade da se novoregistrovanoj kompaniji „MTS“ DOO na KiM izda privremena dozvola za ograničen rad, nakon što međunarodna telekomunikacijska unija izda pozivni broj +383 za Kosovo.

"Kosovo dobija međunarodni broj, a Telekom Srbije tek privremenu dozvolu," navode patriote.

Otvoreno pismo predsedniku srpske vlade, pred razgovore u Briselu, potpisali su predsednici pokrajinskih odbora DSS i Srpskog pokreta Dveri – Nenad Kojić i Goran Milenković, u ime Društva srpsko-slovenske solidarnosti “Grigorije Stepanovič Ščerbin” iz Kosovske Mitrovice – Momir Kasalović i pokreta građana Kosova i Metohije “Stara Srbija” iz Gračanice – Zlatibor Đorđević. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.