Protest u Preševu 28. novembra: Podignimo glas za pridruživanje Kosovu

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Albanci u Preševskoj dolini protestuju za nacionalno jedinstvo. To potvrđuje saopštenje iz kancelarije OVL-UČPMB (OVL- UÇPMB) iz Preševa, piše lajmi.net. U njemu se navodi da su Albanci ulagali vekovne napore da ostvare svoje pravo na nacionalno jedinstvo. Protest se održava 28. novembra. Ovo je celo obaveštenje OVL-UČPMB:

„Albanci ulažu vekovima duge napore da ostvare pravo na nacionalno jedinstvo. Ovaj veliki ideal podržao se žrtvama generacija slavne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Albanci su dali mučenike u ratovima za nacionalno jedinstvo.

U cilju ujedinjenja, bilo je aktivnog i mirnog otpora, zahteva i protesta pred međunarodnom zajednicom.

Dragi sugrađani, dragi sunarodnici albanske nacionalnosti, živimo u presudnim trenucima kada razgovaramo o konačnom rešenju albansko-srpskog pitanja. Organizacija ratnih veterana UČPMB poziva građane Istočnog Kosova da se pridruže protestu koji će biti organizovan 28. novembra, na Dan zastave, Dan nezavisnosti države Albanije. Od hiljadu razloga zbog kojih bismo trebali da protestujemo protiv ovog režima, jedan je značajan: podizanje glasa za pridruživanje Kosovu.

Dođite da proslavimo i protestujemo za našu vekovnu autohtonost. Protestujemo protiv istorijskih nepravdi, za naše prirodno pravo, za ostvarenje volje mučenika, za budućnost i dostojanstvo naše dece.

U saradnji sa političkim subjektima, civilnim društvom, Islamska zajednica OVL i OVLM poziva sve građane da se pridruže ovom protestu – 28. novembra, u 11 sati, iz Doma kulture, ka centru grada – ispred Skupštine opštine.

Protestujmo dostojanstveno. Protestujmo za nacionalnu autohtonost, kulturnu i patriotsku autentičnost. Protestujmo protiv glavnog uzroka. Protestujmo za nacionalno jedinstvo“.

Pročitajte još:

Predsednik opštine Bujanovac i Kurti o albanskom univerzitetu u Bujanovcu

Kosovo doniralo 350 kontejnera opštini Bujanovac

Kurti: Albanija i Kosovo da rade za bolji položaj Albanaca u Preševskoj dolini

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.