Kosovski lokalni izbori: Počelo prijavljivanje birača van Kosova

Za građane koji žive van Kosova i Metohije počeo je period za registraciju birača za lokalne kosovske izbore, koji se održavaju 22. oktobra, saopštila je Centralna izborna komisija.

Krajnji rok za prijavljivanje je 23. avgust, do kada bi CIK-u trebalo da se dostave popunjeni obrasci zajedno sa ostalim potrebnim dokumentima, dostupnim na zvaničnoj Internet stranici ove komisije.

U toku je i prijavljivanje potvrđivanja političkih subjekata za ove izbore, koje traje do 22. avgusta, a do sada je, kako je saopštio CIK, "Alternativa", koju predvodi gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari-Ljilja, kompletirala svoj zahtev za registraciju.

Od 18. do 19. septembra sledi potvrđivanje biračkog spiska, a za 6. septembar zakazano je žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću. Određen je i datum za prijavu posmatrača, koji možete da pogledate ovde.

Predizborna kampanja počinje 21. septembra i trajaće do 20. oktobra.

Dozvoljeni troškovi za političke subjekte na ovim izborima su – 0.50 centi po biraču, dok su u opštinama u kojima je broj birača ispod 5.000 – dozvoljeni troškovi 0,70 evra po biraču. Prethodno je saopšteno i da je za ove izbore izdvojeno oko 5 miliona evra. 

Odluku o datumu održavanja izbora doneo je 21. juna – 10 dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora – kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon sastanka sa predstavnicima partija.

Za sada nema informacija da li će i koje stranke kosovsko-metohijskih Srba učestvovati na ovim izborima.

Izbori u oktobru biće drugi po redu lokalni izbori po sistemu "Republike Kosovo" na Severu KiM-a, osim u Severnoj Mitrovici, gde su organizovani kroz četiri kruga – od novembra 2013. do februara 2014.

Na vanrednim parlamentarnim izborima pobedu je odnela koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo), a u toku su aktivnosti na formiranju Vlade Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.