Kosovski „Centar za upravljanje granicama“: Brnjak i dalje zatvoren za građane

Prelaz Brnjak granica
Foto: KoSSev

Prelaz Brnjak još uvek je zatvoren za građane, dok je prolazak na osnovu odluke kosovske vlade dozvoljen samo kamionima koji prevoze robu, potvrđeno je za KoSSev iz kosovskog centra za upravljanje granicama.

Danas je stupila na snagu odluka kosovske vlade o ukidanju više vanrednih mera, među kojima su i one koje se tiču ulaska na Kosovo. Odlukom kosovske vlade još prošlog ponedeljka otvoreni su i pojedini prelazi, među kojima i jedan na Severu Kosova – Jarinje, ali ne i drugi – Brnjak, koji se nalazi u opštini Zubin Potok.

Preko ovog prelaza, kao i preko svih ostalih koji su još uvek zatvoreni, prema ranijoj odluci kosovske vlade, dozvoljen je prolazak samo za kamione koji prevoze robu.

Radio Mitrovica Sever, međutim, pozivajući se na potvrdu službenika na prelazu Brnjak, javio je danas da putnici koji na Kosovo ulaze iz centralne Srbije, mogu da uđu preko ovog prelaza, ali samo ukoliko je njihovo prebivalište na KiM.

Potom je u odgovoru za KoSSev iz kosovskog centra za upravljanje granicama rečeno da prolazak građanima međutim, nije dozvoljen, osim za one koji prevoze robu.

„Shodno rešenju Vlade Kosova, granični prelaz Brnjak još uvek nije otvoren, osim za robu“, navodi se u kratkom odgovoru.

Podsetimo, meštani sela Brnjak koje se nalazi na krajnjem Severu Kosova, ali koji, da bi otišli do Zubinog Potoka, moraju da izađu na teritoriju centralne Srbije i potom ponovo uđu na teritoriju Kosova, javili su se našoj redakciji još u martu mesecu, žaleći se na ograničenost kretanja, odmah nakon odluke kosovske vlade o zatvaranju svih prelaza sa naznakom da se ova mera ne odnosi na građane sa kosovskim identifikacionim dokumentima.

Mnogi od meštana ovog sela nemaju kosovsku dokumentaciju, ali je problem tada ubrzo i rešen. Gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, potvrdio je da su ovi građani, usled specifične situacije, mogli da prelaze.

Više o tome u posebnoj vesti:

Meštani Brnjaka bili zabrinuti za prelazak dece, gradonačelnik proverio: Prelaze bez problemaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.