Sutra se otvaraju prelazi, negativan test ili samoizolacija 7 dana

Vitia Kurti
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada stavila je danas van snage pojedine prethodne odluke, tj. mere u borbi protiv koronavirusa, među kojima je i odluka o zatvaranju prelaza. Ujedno je odlučeno da se mera sedmodnevne samoizolacije neće primenjivati prema onim licima koja uđu na teritoriju Kosova, a koja imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od 4 dana.

Kako prenosi Gazeta Express, Vitia je na konferenciji za štampu koja je usledila nakon sastanka vlade najavio da će od prvog juna krenuti sa postepenim procesom otvaranja prelaza.

„Sutra će biti otvorene kopnene granice, ali ne ka svima. Granične tačke koje će biti otvorene sutra su Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković, Bela Zemlja i Jarinje“, rekao je Vitia.

Dodao je da će svi oni koji budu ulazili na teritoriju Kosova biti podvrgnuti pregledu od strane medicinskih timova.

Sa druge strane, mera samoizolacije neće se primenjivati prema onim licima koji imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana.

„Sva lica koja imaju negativan test ne stariji od 4 dana ne podležu procedurama izolacije. U međuvremenu, oni koji nemaju takav test, moraće da idu u samoizolaciju tokom sedam dana“, dodao je Vitia, prenosi Gazeta Express.

Odluka o otvaranju vazdušnih linija biće doneta krajem sledeće nedelje, poručio je.

Na današnjoj sednici vlade donete su i druge odluke, na osnovu kojih su ukinute prethodne zabrane.

Danas je odlučeno da se otvore kafići, barovi, restorani i tržni centri. Donete su odluke o ponovnom otvaranju obdaništa za uzraste od 0-5 godina, pripreme za test male mature – test dostignuća, povratak u škole učenika 9. razreda, organizacija prostora za test mature, još neke su od odluka, saopštio je Vitia.

Vitia je saopštio da će se 20. juna izvršiti procena mera, te da će do tada biti sprovedena oštra kontrola kako bi se utvrdilo da li se primenjuju mere u sprečavanju širenja Covid-19.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade, početkom marta, zatvoreni su svi kopneni prelazi na Kosovu, osim za one koji imaju kosovsku dokumentaciju. Tada je i uvedena mera obavezne samoizolacije na 14 dana, svih koji budu ušli na Kosovo, a potom je zamenjena merom izolacije u karantin zoni u Prištini, dok je u međuvremenu zatvorena karantin zona u Prištini.

Osim što se od sutra otvaraju pojedini prelazi, ujedno stupa na snagu treća faza ublažavanja mera u borbi protiv koronavirusa. Više o tome ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.