Kurti: Za nekoliko sati odluka o ukidanju taksi i uvođenju mere reciprociteta prema Srbiji


Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, potvrdio je večeras na konferenciji za medije da se večeras održava sastanak kosovske vlade radi donošenja odluke o ukidanju taksi, javila je Koha, na čijoj televiziji u ovim trenucima gostuje upravo Kurti.

„Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom, oznake koje se budu koristile u sledećim dokumentima, biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima: Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode koja podležu graničnoj veterinarskoj kontroli“ – kazao je Kurti pre početka emisije, a na konferenciji za medije.

„Odluku koju večeras donosimo sprovode Granična policija, Carina, KVFA, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije. Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja“, rekao je Kurti na konferenciji za štampu.

„U ovom slučaju, se mera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, a prema Bosni i Hercegovini u potpunosti ukidamo porez“, rekao je Kurti.

Rekao je da će sednica trajati do nešto nakon 22 sata.

Podsetimo, kosovska vlada donela je dvadesetog marta odluku o ukidanju taksi na uvoz sirovina najavivši potpuno ukidanje taksi do 1. aprila kada će, kako je saopšteno, ova mera biti zamenjena reciprocitetom prema Srbiji po svim pitanjima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.