Hadžiu najavila početak formiranja kosovskog instituta za ratne zločine

FOTO: Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) Fejsbuk stranica

„Upravo smo formalizovali radnu grupu za izradu koncepta dokumenta za osnivanje Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu“, saopštila je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu. Upravo formiranje ovog instituta jedno je od predizbornih obećanja Samoopredeljenja, a deo je i programa vlade.

Kako Hadžiu sada otkriva, deo ove radne grupe, pored političkih zvaničnika i predstavnika, biće i predstavnici civilnog društva, konsultanti, lokalni eksperti i građani koji su, kako navodi, dobrovoljno dokumentovali ratne zločine tokom poslednjih 20 godina.

„Ministarstvo pravde ostaje otvoreno za saradnju i konsultacije sa svima koji mogu i žele da doprinesu ovom procesu. Pozivam sve građane Republike Kosovo, organizacije i ostale koji poseduju dokumenta, svedočenja o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu, istraživanja da su počinjeni koja smatraju relevantnim da nam ih pošalju na ovu adresu e-pošte dokumentimi.md@rks-gov.net„.

Vlada Aljbina Kurtija zajedno sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani najavljuje u više navrata pokretanje tužbe za genocid protiv Srbije. Intenzivno u svom dnevnom programu sprovodi aktivnosti i govori o zločinima nad albanskim stanovništvom devedesetih.

Institut za ratne zločine i u prošlosti

Međutim, u prošlosti je već postojao institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu koji je zatvoren zbog izostanka rezultata, ako se izuzme objavljivanja desetak monografija o broju ubijenih, nestalih Albanaca, i onom što je predstavljeno kao ekonomska šteta i uništavanje kosovske kulturne baštine nasuprot „srpskog agresora“ .

Kosovska vlada je još 2011. godine formirala ovaj institut da bi 2018. godine bio ukinut po nalogu tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja. U tadašnjoj odluci se objašnjavalo da će umesto instituta biti formirano „Odeljenje tranzicionalne pravde“ u okviru Ministarstva pravde.

Inače, i pre tačno godinu dana, tadašnje kosovsko ministarstvo pravde je odlučilo da sastavi radnu grupu za formiranje, kako su i tada saopštili, „novog Instituta za istraživanje ratnih zločina“.

Sve zvanične inicijative do sada naglasak su imale isključivo na zločinima nad Albancima tokom kosovskog konflikta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.