Podneta krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida

Sud-BiH-Tuzilastvo-BiH
FOTO: N1

Vest je ažurirana

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) protiv novinara Tanjuga, Marka Trošića, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Institut navodi da je Marko Trošić u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željke Komšića, u Sarajevu 9. novembra, tokom intervjua, negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, čime je počinio krivično delo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

“Kao dokaz iznetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično delo. Naime, navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, istorijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici. Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan”, ističe se u objavi Instituta za istraživanje genocida Kanada.

UNS zabrinut zbog krivične prijave protiv novinara Tanjuga

Udruženje novinara Srbije (UNS) oglasilo se u međuvremenu i poručlo da je zabrinuto zbog podnošenja krivične prijave protiv novinara Tanjuga.

„UNS smatra da i sagovornik novinara ima pravo da postavi pitanje novinaru, koji može da odgovori ili ne, ali zakon mora da štiti pravo i slobodu novinara kao i ostalih građana na iznošenje mišljenja, pa i preispitivanje odluka bile one i sudske“, poručili su iz ovog udruženja.

UNS je najavio da će da traži na uvid krivičnu prijavu koja je, prema saznanjima Udruženja, nije prvi slučaj pozivanja na izmenjeni Krivični zakon BiH u kojoj je prijavljen novinar.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, prekinuo je u utorak, 9. novembra intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar te televizije, dok je postavljao pitanje, izjavio kako smatra da je u Srebrenici počinjen „strašan zločin“ i da nije saglasan sa presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu da se desio genocid.

Tokom intervjua novinar je rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid u Srebrenici, te da ‘njegov stav nije bitan’, ali Komšić je odgovorio.

„Genocid je počinjen, tako piše u presudama Međunarodnog suda, genocid – a ne strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili“, rekao je Komšić.

Novinar je rekao je kako je to Komšićev stav.

„To nije moj stav, to piše u presudama“, poručio je Komšić.

Usledila je kratka polemika, nakon čega je predsedavajući Predsedništva BiH rekao novinaru da „će morati s nekim drugim da radi intervju“ i napustio prostoriju.

 

Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.