U skladu sa SAD i EU, kosovska vlada uvela sankcije Iranu i još jedne Rusiji

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada danas je na 207. sednici odobrila prvi paket sankcija Islamskoj Republici Iran, ali i još jedan paket Ruskoj Federaciji.

Ovime su se, kako je rečeno na ovoj sednici, zapravo samo usaglasili sa politikom Sjedinjenih Američkih Država, Evropskom unijom i drugim njihovim saveznicima.

„Paket sankcija Islamskoj Republici Iran odnosno protiv lica i entiteta uključenih u aktivnosti nuklearnih i balističkih projektila i osoba i grupa koje pružaju podršku vladi Irana“, kazala je danas Liza Gaši, zamenica kosovske ministarke spoljnih poslova, koja je i zatražila od ministara da njen predlog podrže.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, najmanje 12. po redu paketu, sada ih je kosovska vlada uvela u vezi sa, kako je rečeno na ovoj sednici, ubistvom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

„U nastavku podrške i u skladu sa sankcijama EU, predlažemo sprovođenje paketa sankcija zbog podrivanja i narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i za kršenje prava u Ruskoj Federaciji, koja su usko povezana sa ubistvom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog“, kazala je takođe Liza Gaši.

Za sve ove odluke ministri su glasali jednoglasno.

Priština stala uz EU i ponovo pooštrila sankcije RusijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.