Priština stala uz EU i ponovo pooštrila sankcije Rusiji

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Na današnjoj 153. sednici ministri kosovske vlade ponovo su usvojili odluku o izmeni i dopuni odluke od 25. februara prošle godine, kada su uveli prvi paket sankcija Ruskoj Federaciji, dan nakon početka rata u Ukrajini.

Kosovska vlada zapravo se danas usaglasila sa novim restriktivnim merama Evropske unije protiv Ruske Federacije.

Osim toga, restriktivne mere se sada pooštravaju i protiv pojedinica povezanih ili odgovornih za dela koja „podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

„Izmenjena je i dopunjena odluka Vlade br. 01/64, od 25. februara 2022. godine. O sprovođenju odluke Saveta Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država – o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i Belorusiji, u vezi sa situacijom u Ukrajini, a u skladu sa novim restriktivnim merama Evropske unije, protiv Ruske Federacije, kao i protiv pojedinaca i subjekata povezanih ili odgovornih za radnje koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Da se Priština usaglasi sa EU i SAD u vezi sa uvođenjem ukupno još jednog, ukupno 11. paketa sankcija protiv Rusije, zatražila je od ministara na današnjoj sednici kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala.

Nove sankcije, kako je precizirala, zapravo su:

„Zabrana tranzita robe kroz Rusiju, pooštravanje izvoznih ograničenja, uvođenje dodatnih sankcija 71 pojedincu i protiv 33 subjekta, kao i Vagner grupi“, kazala je Gervala.

„Kosovo stoji čvrsto u naručju svojih partnera, odnosno SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije“, dodala je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.