Gračanica: Prijavila policiji slučaj od 15. septembra, oni uzvratili takođe prijavom jer je zakasnila

kružni tok, miloš obilić
FOTO: KoSSev

„Policijski službenici u Gračanici nisu reagovali na prijavu u vezi ispaljenog hica na ulici u blizini Doma kulture u Gračanici još 15. septembra“, sa ovim tvrdnjama juče je izašla Snežana Jovanović, član lokalnog odbora za javnu bezbednost za Kišnicu, Sušicu i Badovac. Za slučaj je, saznala par nedelje kasnije. Tvrdi da ga je upravo tada i prijavila policiji, ali da je kosovsko tužilaštvo odlučilo da je krivično goni jer navodno „slučaj nije prijavila na vreme“.

Snežana Jovanović, koja je ujedno član opštinskog odbora za bezbednost na teritoriji opštine (OOBZ) Gračanica, ali i odbornik Srpske liste, kazala je da je 4. oktobra prijavila Kosovskoj policiji ispaljivanje hica iz vatrenog oružja iz vozila u pokretu u blizini Doma kulture u Gračanici – slučaj koji se zapravo dogodio 15. septembra.

Tvrdi da je ovaj incident i tada prijavljen od strane očevidaca, međutim, navodno je izostala reakcija Kosovske policije.

Nakon saznanja o ovom događaju, dodaje, ona se mejlom obratila Kosovskoj policiji i gradonačelnici Gračanice Ljiljani Šubarić, koja ujedno obavlja i funkciju predsedavajuće Opštinskog odbora za bezbednost u ovom mestu.

Međutim, tvrdi Jovanović, pre dva dana je dobila obaveštenje iz policijske stanice u Gračanici da će biti krivično gonjena – „jer slučaj nije prijavila na vreme“.

Dan kasnije, odnosno sinoć, Jovanović je dala izjavu u policijskoj stanici u Gračanici u prisustvu advokata Ljubomira Pantovića, a nakon toga se obratila medijima.

„Meni je potvrđeno to saznanje, odnosno ja sam zvanično javno tražila da svi mi iz opštinskog odbora za bezbednost raspravimo na tu temu i da javno pozovemo policiju da izvrši istragu, sve što je bilo u skladu sa krivičnim zakonikom, ja sam tako postupila, ali negde tužilaštvo, ali donekle i policija, smatraju da ja jesam prekršila zakon u smislu da nisam prijavila, tako da se tu ne poklapaju stavovi. Ja jesam prijavila, a oni tumače da nisam prijavila blagovremeno“, kazala je Jovanović ispred policijske stanice u Gračanici.

Naglašava i da se tereti za krivično delo kao osoba koja je ima saznanja o počiniocu krivičnog dela, a nije prijavila slučaj.

„Ja nemam saznanja, odnosno nisam bila očevidac, nisam bila prisutna tokom te situacije, odnosno ispaljenog hica, nego sam naknadno, posle dve nedelje, saznala za to i čim sam dobila informacije, ja sam prijavila“, kazala je.

Šta je prethodilo

Tokom jučerašnjeg dana, Snežana Jovanović se mejlom obratila na više adresa, uključujući i KoSSev portalu, u kojem je iznela svoje tvrdnje.

Kaže da je povodom ovog incidenta, 10. oktobra sazvana sednica Opštinskog odbora za bezbednost, na kojoj su tačke dnevnog reda bile one koje se tiču loše bezbednosne situacije i nereagovanja policije u Gračanici.

Međutim, istog dana, navodi, njoj je stigao poziv od strane dva službenika iz gračaničke policijske stanice.

„Istog dana, u večernjim satima oko 18 časova, lično na kućnu adresu dostavljen mi je poziv od strane dva policajca iz Policijske stanice u Gračanici da dođem u 20 časova i da dam izjavu u vezi ispaljenog hica na ulici u blizini dvorišne kapije Doma kulture Gračanica i maskirane dece koja su glumila policiju i ‘sprovodila’ zakon tj. zaustavljala vozila na magistrali Priština – Gnjilane“, navodi Jovanović.

Ona dalje tvrdi da ju je jedan od istražnih policajaca, Ivan Milošević, upitao da li zna da je neblagovremeno prijavljivanje krivičnog dela u stvari krivično delo jer postoji rok za prijavu i da mogu da budem krivično gonjena za to.

„Odgovorila sam mu da ne znam da li postoji rok i koliki je to rok, ali čim sam dobila potvrdne informacije u vezi ispaljenog hica na ulici da sam taj slučaj i prijavila komandiru javno putem mejla, i naglasila policajcu Miloševiću da je problem što se slučaj prijavio na vreme policiji od savesnih građana koji su bili očevici, ali da policija nije reagovala, i da sam ja dužna da nakon toga reagujem javno, jer sam član OOBZ i dužnost mi je da radim u korist javne bezbednosti“, tvdi Jovanović.

Ističe i da je iste večeri dala izjavu, te da je upozorena da „ne sme nigde da iznosi podatke u vezi istrage“:

„Jer ako iznesem, to će biti ugrožavanje istrage, tj. krivično delo i ja sam ispoštovala sve na šta me je policajac Milošević upozorio, tj. ni sa kim u vezi date izjave nisam razgovarala“.

„Sve ovo se čini zato što sam tražila ostavku komandira stanice“

Snežana Jovanović „veruje“ da je sve što joj se sada dešava povezano sa tim što je na sednici OOBZ, komandiru policijske stanice u Gračanici (Bratislav Trajković), kazala da će ga prijaviti Policijskom inspektoratu Kosova (PIK) – „zbog lošeg rada policije“, te da će zbog „velikih propusta u radu, lično tražiti njegovu ostavku“.

„Komandir Bratislav Trajković ne podnosi dnevne izveštaje gradonačelnici Opštine Gračanica, a po zakonu je to dužan i nikom ne odgovara za to. O neodgovornom njegovom radu svi možemo da svedočimo i to je očigledno problem jer ga za to podsećam na svakom sastanku kada je tema bezbednost“, tvrdi Jovanović.

Jedini civil koji sarađuje sa policijom

Snežana Jovanović naglašava da je ona „jedini civil“ na opštini teritorije Gračanica, koji, u skladu sa Zakonom o Kosovskoj policiji, samoinicijativno sarađuje sa policijskom stanicom u Gračanici.

„Jer se većina građana boji ili je nezainteresovana jer ne veruje policiji“.

Ona je ujedno poručila da ukoliko je ona, kao član OOBZ kriva, te da policija i tužilaštvo žele da je krivično gone – onda je kriv i ceo OOBZ u Gračanici.

„Tačnije i gradonačelnica kao predsedavajuća, kao i svi članovi OOBZ koji su učestvovali u raspravi o slučaju ispaljenog hica na ulici u Gračanici, kao i svi odbornici SO Gračanica koji daju podršku ovom odboru“, naglasila je.

„Ovaj skandal koji Policija u Gračanici sa Tužilaštvom čini je sigurno prvi slučaj na Kosovu a i u svetu da želi da krivično goni osobu jer je prijavila slučaj koji je ugrozio bezbednost, a zapravo je policajac napravio krivično delo onda kada nije želeo da prihvati prijavu od savesnih građanina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.