Kosovska skupština usvojila Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Kosovska skupština usvojila je na današnjoj sednici Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Za je glasalo 58 poslanika, četiri protiv i nijedan nije bio uzdržan.

Tokom današnje sednice, a pre usvajanja, o ovom Institutu govorila je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju navodeći da on za cilj ima istraživanje i dokumentovanje teških kršenja ljudskih prava, ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i dela genocida, počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i period pre i posle njega, odnosno od juna 1999. godine, do 31. decembra 2000. godine.

„Ovaj institut će posebno doprineti ostvarivanju prava žrtava, prava društva na saznanje istine, prava na pravdu, našem kolektivnom pamćenju, procesuiranju počinilaca zločina, identifikaciji žrtava, preciznije planiranje i ostvarivanje prava na spomen obeležja, kao i prepisivanju školskih užbenika, ali i poštovanju ljudskih prava“, kazala je Hadžiju.

Sednici je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je za skupštinskom govornicom kazao da je obaveza vlade i skupštine da „dokažu da se politika može sprovoditi samo kada postoji posvećenost“.

„Ratni zločini nisu samo ratni zločini. Postoje i zločini protiv čovečnosti. To je takođe genocid. Dakle, ne možemo govoriti o naporima koji su uloženi ka uspostavljanju Instituta tranzicione pravde i politike, kada, po mom mišljenju, nije postojao ni jedinstven institut ni stabilna politika po ovom aspektu“, rekao je Kurti.

Na današnjoj sednici jednoglasno je usvojen i Nacrt zakona o sajber bezbednosti.

Pre skoro godinu dana, kosovska vlada odobrila je ovaj nacrt takođe uz učešće Hadžiju i Kurtija. Prethodno je formalizovana radna grupa za izradu koncepta dokumenta za osnivanje Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Dokumentovanje ratnih zločina, tj. formiranje tela koje bi se bavilo time, prištinske vlasti najavljuju već godinama unazad.

Formiranje ovog instituta jedno je od predizbornih obećanja Samoopredeljenja, a deo je i programa kosovske vlade.

Međutim, u prošlosti je već postojao institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu koji je zatvoren zbog izostanka rezultata, ako se izuzme objavljivanja desetak monografija o broju ubijenih, nestalih Albanaca, i onom što je predstavljeno kao ekonomska šteta i uništavanje kosovske kulturne baštine nasuprot „srpskog agresora“ .

Kosovska vlada je još 2011. godine formirala ovaj institut da bi 2018. godine bio ukinut po nalogu tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja. U tadašnjoj odluci se objašnjavalo da će umesto instituta biti formirano „Odeljenje tranzicionalne pravde“ u okviru Ministarstva pravde.

Inače, i pre više od dve godine, tadašnje kosovsko ministarstvo pravde je odlučilo da sastavi radnu grupu za formiranje, kako su i tada saopštili, „novog Instituta za istraživanje ratnih zločina“.

Sve zvanične inicijative do sada naglasak su imale isključivo na zločinima nad Albancima tokom kosovskog konflikta.

Osim ovog instituta, Vlada Aljbina Kurtija najavljuje i podizanje tužbe za genocid protiv Srbije.

Povezane vesti:

Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata

Kosovska vlada odobrila uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje ratnih zločinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.