Kosovska skupština u utorak o hitnom paketu pomoći zbog koronavirusa

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Vanredna sednica kosovske skupštine na kojoj će biti razmatran predlog Demokratske partije Kosova (PDK) o hitnom paketu mera vrednom 320 miliona evra zbog koronavirusa biće održana u utorak 14. aprila, odlučilo je predsedništvo Skupštine. Na dnevnom redu sednice biće i situacija nakon odluke Ustavnog suda o zabrani kretanja građana.

U vreme pandemije koronavirusa poslanici će ponovo u skupštinske klupe, i to u utorak, 14. aprila u 11 sati, a ovoga puta kako bi pomogli građanima da prebrode krizu koja je nastala upavo zbog epidemije virusa. Iz PDK, koji su predlagači pomoći, navode da očekuju da sve parlamentarne stranke podrže ove mere.

„Budući da Vlada ne može da preduzima zakonske korake, zahtevamo od Skupštine da preduzme mere jer verujemo da bi skupština trebalo da odigra svoju ulogu kao najviša institucija u zemlji i preduzme mere za ekonomsku pomoć privatnom sektoru, koji je na prvoj liniji udara od pandemije. Doneli smo odluku da razmotrimo koje mere treba preduzeti u skupštini Kosova. Vlada je prekršila nekoliko članova Ustava nakon stupanja na snagu odluke od 13.marta”, rekao je Krasnići.

Potpredsednica kosovske skupštine iz redova Samoopredeljenja, Arberia Nagavci, kaže da je zahtev PDK konfuzan, te da je Vlada već odobrila hitan paket mera pomoći zbog pandemije koronavirusa.

“PDK je zatražio sednicu za koju su predstavili rezoluciju koja je nejasna. Jasno je da je volja PDK i LDK da se ne sprovede nijedan zahtev vlade. Predlog PDK nije predlog rezolucija već preporuka. Ono što je važno je da je vlada usvojila hitan paket i uprkos svemu, vlada je posvećena donošenju svake odluke koja ima za cilj podršku građanima”, rekla je Nagavci.

Demokratska partija Kosova predložila je usvajanje hitnog finansijskog paketa od 320 miliona evra kako bi se pomoglo radnicima u privatnom sektoru, preduzećima i svim socijalnim kategorijama koje se suočavaju sa pandemijom koronavirusa. Tokom predstavljanja finansijskog paketa pre nekoliko dana, lider PDK, Kadri Veselji, pozvao je sve parlamentarne grupe, bez obzira na političke razlike, da podrže ovaj paket koji će, kako je rekao, pomoći građanima i preduzećima da prebrode krizu nastalu pandemijom virusa COVID-19.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.