Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kusari, Bećaja, Rašića, Gašija i ostalih

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 19 osoba uključujući zvaničnike i bivše visoke zvaničnike zbog krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“. Među optuženima su, kako je tužilaštvo najavilo poslanica Mimoza Kusari-Ljilja (Mimoza Kusari-Lila), bivši ministri Besim Bećaj (Besim Beqaj), Dardan Gaši (Dardan Gashi) i Nenad Rašić.

Optužnica se odnosi na Vladin odbor za privatizaciju. Oni se optužuju da su prekoračili svoje nadležnosti glasajući da nekoliko hidrocentrala koje proizvode električnu energiju prenesu KKDFE i da se zatim privatizuju od strane Limak-a.

„Danas je Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo optužnicu preko Osnovnog suda u Prištini, specijalno odeljenje, protiv devetnaest lica sa inicijalima B.B., F.H., M.K., D.G., N.R., A.Đj., F.Č., M.R., A.N., F.K., I.I., G.J., B.B., G.Š., N.H., A.A., B.H., K.B., i L.F. zbog krivičnog dela ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’ iz člana 442 stava 2 u vezi sa članom 31 Krivičnog zakonika Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

„Specijalno tužilaštvo objavljuje da su optuženi B.B. predsednik vladinog Odbora za privatizaciju, M. K., N. R., D. G. i L. F. članovi vladinog komiteta za privatizaciju (VKP) u svojstvu službenih lica, kako bi drugoj osobi omogućili bilo kakvu materijalnu korist i naneli štetu drugom licu, prekoračili svoje nadležnosti, postupili u suprotnosti sa njihovim dužnostima i pravima definisanim kao članovi ovog odbora, pošto su 08. 05. 2013. godine jednoglasno izglasali da hidroelektrane koje proizvode električnu energiju kao što su: Hidroelektrana ‘Radavac’, hidroelektrana ‘Dikance’, budu prebačene KKDFE-u, a da ih zatim privatizuje kompanija ‘Limak-Calik’ „, navodi se.

Prema saopštenju iz Tužilaštva istog dana su potpisali sporazume o uvozu, prenosu, snabdevanju i sprovođenju za dugove.

„Potpisivanjem ovih sporazuma proces privatizacije KKDFE je završen, uprkos činjenici da ih nije trebalo preneti i privatizovati, jer je takva akcija zabranjena pravnim propisima, Zakonom o regulaciji električne energije br. 05/L-084, član 35, stav 4, ista oprema bila je pod koncesijom kao i da je preporuka IFC bila da iste ostanu u sklopu KEK-a, a tim radnjama su isti oštetili interese kompanije KEK kao i akcionara Vlade Republike Kosova, konkretno samo za mesečnu zakupninu za preostale periode koncesije u iznosu od 1.054.000 evra, jer isti moraju biti plaćeni KEK-u, a ne privatizovanom preduzeću, po okončanju koncesije iste ostaju u vlasništvu privatizovanog preduzeća“, navodi se u pojašnjenju.

Sumnja se da je ostala šteta veća od 12.5 miliona evra, što ne uključuje vrednost imovine pre privatizacije.

„Drugi direktni uzrok štete je vrednost uložena u hidroelektrane od 12.628.166 evra, što ne uključuje vrednost imovine pre koncesije, jer KEK nije registrovao i nije prikazao vrednost imovine pre privatizacije, već je privatizacija izvršena prema vrednosti sredstava na osnovu popisa stanovništva 2003. godine, šteta koja se i dalje trajno pravi“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Optužnica je podignuta i protiv direktora KEK-a, Arbena Đuka ( Arben Gjuka), i drugih članova odbora. On i odbori KEK-a takođe se optužuju za prekoračenje svojih nadležnosti, a sumnjiče se da su izvršili krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

KoSSev: Podsetimo, prištinska Koha pisala je trećeg januara da kosovsko Specijalno tužilaštvo ima četiri meseca na raspolaganju da podigne optužnicu u slučaju istrage poznate kao poklanjanja hidroelektrana, u sklopu koje se istražuju ministri i bivši ministri, te da će se u suprotnom smatrati da je ovaj slučaj pravno okončan.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu o ovom slučaju 3. maja 2018. godine kojom su bili obuhvaćeni bivši ministri koji su 2012. godine potpisali privatizaciju Distribucije i snabdevanja za 2012. godinu u iznosu od 26,3 miliona evra, u sklopu koje su kupci dobili i četiri hidroelektrane koje su bile u javnom vlasništvu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.