Kosovska skupština: Bez rasprave o Kumanovu – PDK i DLK nisu podržali raspravu jer je nejasno šta se dogodilo u Kumanovu

Nakon saopštenja o situaciju u Kumanovu, pokret "Samoopredeljenje" je pokušao i da institucionalno pokrene pitanje Albanca u ovoj makedonskoj opštini, ali bezuspešno. Iako je na današnjoj sednici kosovskog parlamenta šef parlamentarne grupe "Samoopredeljenje", Glauk Konjufca, predložio da se diskutuje o poslednjim incidentima u Makedoniji, ostali kosovski poslanici nisu podržali ovaj predlog, preneli su kosovski mediji.

"Koliko još komšija Gruevski mora da spali da bismo o tome diskutovali?" – upitao je Konjufca. 

On je istakao i da kosovska vlada ima sve informacije, a da je Parlament mesto na kojem treba da se diskutuje o ovim informacijama. 

Sa druge strane, stranke kosovske vladajuće koalicije – DPK Hašima Tačija i LDK Ise Mustafe "u principu" podržavaju diskusiju, ali su glasali protiv, jer nije jasno šta se dogodilo u Kumanovu.

"Šef parlamentarne grupe PDK Adem Grabovci je rekao da članovi njegove parlamentarne grupe u principu podržavaju debatu, ali su glasali protiv, jer je situacija i dalje nejasna šta se dogodilo u Kumanovu. Ovaj argument je podržao i šef parlamentarne grupe DLK, Ismet Bećiri," navode kosovski mediji.

Tako je kosovska skupština danas sa 50 glasova protiv, 28 za i 5 uzdržanih, odbila da diskutuje o situaciji u Kumanovu. 

Pokret Samoopredeljenje, međutim, od početka sukoba u Kumanovu insistira na oštrijoj reakciji i kosovske i albanske vlade. 

U svom nedavnom saopštenju pod nazivom "Kumanovo gori, Vlada Kosova se češlja", Samoopredeljenje je zatražilo institucionalnu podršku Kosova i Albanije za Albance u Kumanovu, istakavši da se vlade u Tirani i Prištini ne usuđuju da zauzmu stav kada je u pitanju situacija u ovom gradu, dok je istovremeno vidljiva "velika mobilizacija" Vlade Srbije, a da Gruevski i Vučić žele Kumanovo da "ostave bez Albanaca".

"Jedino političko rešenje za Albance u Makedoniji je masovna građanska organizacija na ulicama Skoplja, kako bi srušili represivnu vladu Gruevskog" – poručio je tada, takođe, pokret 'Samoopredeljenje'.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.