Kosovska policija demantovala da je srpska žandarmerija ušla na Kosovo

Ilustracija kosovska policija
Foto: KoSSev, Ilustracija

Kosovska policija demantovala je pisanje pojedinih kosovskih medija, koji su tokom jučerašnjeg dana objavili vest da su pripadnici srpske žandarmerije ušli u selo Karačevo i pojasnila da je zapravo u pitanju bio zvaničan sastanak KFOR-a i srpske strane, ne navodeći i ko je tačno sa srpske strane prisustvovao.

Pozivajući se na zvanične informacije, Kosovska policija objasnila je da nije u pitanju ulazak srpske žandarmerije na Kosovo, već da je u pitanju realizacija zvaničnog sastanka u svojstvu redovnih sastanaka.

„Objavljeni članci ne stoje i ne pripadaju nikakvim zvaničnim informacijama. Dana 06.04.2021. godine održan je zvanični sastanak predstavnika KFOR-a sastavljen od američkog, turskog KFOR-a i srpske strane“, navodi se u saopštenju KP.

Kosovska policija istakla je da javno mnjenje treba da bude tačno i korektno informisano.

Portal Gazeta express objavio je juče tvrdnje meštana sela Karačevo, da su kroz selo videli džipove srpske žandarmerije i izvestila o, kako tvrde uznemirenju meštana.

Inače, kosovski mediji godinama izveštavaju o ulascima srpskih policijskih snaga, pre svega žandarmerije u ovo selo.

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije. Deo puta ka ovom selu nalazi se na teritoriji centralne Srbije.

Prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga Kosovska policija, već KFOR.

Ova tema posebno je bila aktuelna prošle godine kada je poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija početkom avgusta navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Tada je u medijima obelodanjeno i to da je Aljbin Kurti, dok je bio na poziciji premijera, sprečio akciju u Karačevu ali i na severu Kosova u Zubinom Potoku, koje su planirali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Agim veljiu i Avdulah Hoti, zatraživši i pristanak od Kurtija, a što on nije tada odobrio i to dva puta. Podsetimo, Kurti je upravo ovu dvojicu tada i smenio. O tome čitajte u: Otkazao sam policijske akcije u Zubinom Potoku i Karačevu, bila je to Tačijeva igra

KFOR je tada potvrdio da se radilo o zajedničkoj patroli srpske vojske i KFOR-a i da administrativna linija koja se proteže u dužini od 350 km nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, već je samo istaknuta na kartama, a da tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima, objasnili su tada.

Osim toga, Karačevo se u javnosti često označava i kao mesto kockanja i drugih nezakonitih radnji. Aljbin Kurti je Karačevo označio kao mesto u kojem se nalazi „samo rep organizovanog kriminala a da mu je glava u Prištini“.

U septembru prošle godine izvedena velika akcija hapšenja i rušenja ilegalnih kockarnica u ovom mestu, kada su i uhapšene 33 osobe. Tokom narednih meseci, zaključno sa 31. martom kada su uhapšena tri policajca pogranične kosovske policije, nastavila se istraga slučaja „Karačevo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.