Kosovska ministarka pravde planira posetu Severu Kosova

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Novoimenovana kosovska ministarka pravde, Aljubljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), najavila je da planira da poseti sever Kosova kako bi se detaljno upoznala sa radom institucija u ovom delu Kosova.

Kako prenosi Gazeta Express, novu ministarku pravde i dalje brine, kako kaže, uticaj Beograda na tužioce i sudije. Podsetila je na to da su kosovske pravosudne institucije na Severu najavile obustavu rada ukoliko se nastavi sa taksama na robu iz Srbije.

„Nikada nisam išla na Sever. Planiram posetu da se izbliza uverim u rad pravosudnih institucija tamo“, rekla je Hadžiu.

Institucije na Severu ne bi trebalo da zavise od Beograda, kazala je ona dalje.

„Verujem da tamošnje institucije ne bi trebalo da zavise od Beograda, već da bi pravosudne institucije trebalo da rade u službi građana. Dobiću izveštaj o tome kakva je situacija, da li tamošnje institucije sarađuju sa nadležnim savetima i zatim ću planirati agendu“, kaže Hadžiu, a prenosi Gazeta Express.

Upitana da li postoje podaci o kriminalu i krijumčarenju na Severu, Hadžiu kaže da nema informacija o tome.

„Jasno je da su krijumčarenje, organizovani kriminal i korupcija u toj oblasti veoma izraženi i oni slobodno deluju pred pravosudnim institucijama za takva krivična dela“, kaže Hadžiu uz napomenu da nema preciznu analizu o tome.

Prema njenim rečima, postavljanje temelja vladavine zakona na Kosovu je vrlo bitno.

„Ako postavimo temelje vladavine zakona, takvi slučajevi, bilo na severu ili negde drugde, neće biti dozvoljeni“, precizira.

Hadžiu se osvrnula i na današnju petogodišnjicu potpisivanja sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine. Rekla je da o ovom pitanju nije trebalo da se razgovara u Briselu.

„Кritična sam prema činjenici da se to smatralo političkim procesom. Sporazum nije trebalo da bude potpisan u Briselu. Na pravosudnim institucijama je da postupaju i rade u tom pogledu. Relevantan savet u ovom slučaju, Sudski savet, je odgovoran za sve ostale institucije“, kazala je Hadžiu.

Hadžiu je juče izjavila da je za nju proces provere, kojim će se vršiti procena i ocenjivanje rada sudija, tužilaca, policajaca i drugih zaposlenih u pravosudnom sistemu, njen prioritet.

Hadžiu je nova ministarka pravde, koja dolazi iz pokreta Samoopredeljenje.  Ona je krajem decembra 2015. godine uhapšena zbog opstruisanja rada kosovske skupštine i upotrebe suzavca u skupštinskoj hali i hodniku zgrade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.