U ime Samoopredeljenja – „od krvavih demonstracija do dijaloga sa Srbijom“

FOTO: Insajderi

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ova trinaestogodišnjica jedna je od najposebnijih. ‘Pobunjenik’ je sada na vlasti. Prekršio je sve izjave koje je dao građanima koji su krenuli za njim da demonstriraju protiv „Ahtisarijevog paketa“ i pregovora Prištine sa Beogradom.

„… Nakon smrti život sjaji i grme trube svuda, ustanite …“, stihovi su Fana Nolija s kojim je Pokret Samoopredeljenje sinoć objavio dokumentarni film o demonstracijama od 10. februara 2007. u kojIima su ubijeni Arben Đeljadini (Arben Xheladini) i Mon Baljaj (Mon Balaj).

Mada se u stihovima kaže da će čitav narod vaskrsnuti, iako će umreti, i da im život sjaji nakon smrti, oni nikada više neće ustati. Danas, 13 godina nakon ovih krvavih demonstracija, isti Pokret došao je na vlast pozivajući narod na „samoopredeljenje“, čak i sa odlukom da ne stupi u dijalog sa Srbijom, piše Insajderi.

Ova trinaestogodišnjica jedna je od najposebnijih. ‘Pobunjenik’ je sada na vlasti. Prekršio je sve izjave koje je dao građanima koji su krenuli za njim da demonstriraju protiv „Ahtisarijevog paketa“ i pregovora Prištine sa Beogradom.

Nasuprot velikom kordonu policijskih snaga, bilo je hiljade kosovskih državljana, na čelu sa Aljbinom Kurtijem – vođom Pokreta. Iako je policija bila ispred njih, sprečavajući ih da se približe kosovskim institucijama, na Kurtijev jedan poziv, gomila bi se okrenula prema njima, kako su i planirali.

Za demonstracije se govorilo da će biti mirne. Ali se u tome nije uspelo.

„Decentralizacija je podela, podela je rat“, „Dole pregovaračke grupe“, bili su neki od poziva sa kojima su ove demonstracije pokrenute.

„Jedini put za nas ostaje ono što smo danas izabrali“, bile su reči premijera Aljbina Kurtija, koji je pozvao okupljene da sruše barikade kako bi se približili institucijama.

Uvek predvodeći ih, Kurti, je započeo da gura policiju kako bi napravio mesta za ostale građane.

Nakon toga sve je eskaliralo.

Suzavac, gumeni meci, nasilje, krv i na kraju ubistva, bile su ključne reči koje su prožimale demonstracije 10. februara. U ime ‘Samoopredeljenja’ ‚- Arbena Đeljadinija i Mona Baljaja ubile su rumunske policijske snage.

Zbog toga što su se protivili Ahtisarijevom paketu, protivili pregovorima sa Srbijom, u ime slobode i demokratije, demonstracije su za posledicu imale više od 80 povređenih građana.

Dva dana nakon toga, bivši ministar unutrašnjih poslova, Fatmir Redžepi, takođe bivši član Demokratskog saveza Kosova, podneo je ostavku. Svoj postupak nazvao je ispravnim.

„Odluka je bila ispravna, gledajući s moralnog i političkog plana, doprinoseći zemlji“, rekao je.

Trinaest godina kasnije, u ime svih njih, Pokret Samoopredeljenje sa svojim liderom Aljbinom Kurtijem dolazi na čelo kosovskih institucija. Nakon maratonskih razgovora sa drugo-plasiranom strankom na izborima 6. oktobra 2019, Demokratski savez Kosova, Pokret „Samoopredeljenje“, uspeli su da formiraju koaliciju i tako je Aljbin Kurti postao premijer Republike Kosovo.

Pozivajući da se suprotstavi ‘Ahtisarijevom paketu’, pokret Samoopredeljenje došao je na vlast. Tako je pristao da krene u dijalog sa Srbijom.

Čak i u nedavnim izjavama, premijer Kurti kaže da neće dozvoliti da Kosovo ponovo propadne u tom dijalogu.

Kurti kaže da će biti zadužen za dijalog sa Srbijom, pošto je predvodio demonstracije i proteste ovog Pokreta od njegovog osnivanja.

„Ja ću predvoditi kosovski tim za razgovore sa Srbijom, kao premijer Republike Kosovo. Mi smo, u principu, za dijalog sa principima i verujem da nemamo luksuz da dijalog ponovo ne uspe, tako da verujem da bi i srpski i naš tim trebalo da se pripremimo kroz razgovore sa Briselom o formatu, dnevnom redu, okviru itd“, rekao je Kurti pre tri dana u intervjuu za RSE.

Iako se još ne zna kada će dijalog započeti, ono što se zna jeste to da se uskoro očekuje da se stopostotni porez na srpske proizvode recipročno zameni. A kad se to dogodi, tada dijalog dobija zeleno svetlo.

Dok se ne preduzmu mere reciprociteta, danas na 13. godišnjicu pogibije Đeljadina i Baljaja, premijer Kurti odao je počast nad njihovim grobovima i mestu na kojem su pali. A sutra se sve vraća u normalu. Sa „Samoopredeljenjem“ se donosi odluka o tome kada da se nastavi dijalog sa Srbijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.