Kosovska komora za biznis protiv Otvorenog Balkana: Srbija kriva, Albanija i SM da preispitaju učešće

Kako je moglo i da se očekuje nakon protivljenja kosovskog premijera inicijativi Otvoreni Balkan, sada se i druge organizacije na Kosovu izjašnjavaju protiv. Najnovija reakcija stiže iz Komore za bisnis na Kosovu.

„Komora biznisa Kosova, nakon svoje analize, podržala je ideju da države ne treba da se uključuju u inicijativu Mini šengena, sada sa novim imenom ‘Otvoreni Balkan’. To je usled prepreka sa kojima se Kosovo suočava u sprovođenju prethodno potpisanih sporazuma koje Srbija nije poštovala i nisu koristili zemlji. KBK je takođe pozvala Albaniju i Severnu Makedoniju da uzmu u obzir činjenicu da Srbija ulaže kako bi nanela štetu državi Kosova“, tvrde ovi privrednici, javlja KosovaPress.

Iz Komore biznisa Kosova kažu da su pomno pratili održavanje Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju, koji je nedavno održan u Skoplju, između premijera Albanije, Severne Makedonije i Srbije, kada su potpisana tri memoranduma o saradnji između ovih zemalja za uzajamnu podršku u slučajevima prirodnih katastrofa i kriza, stvaranje olakšica za protok robe i promet radne snage na tržištu rada.

„Na osnovu činjenice da unutar ovih zemalja postoji država koja ne priznaje Republiku Kosovo, stvarajući na taj način stalne barijere i poteškoće u prometu, o čemu je obaveštena EU, KBK smatra da je takav sporazum van organizacije EU sa državom koja ne samo da ne priznaje Republiku Kosovo, već ulaže u nepriznavanje do raspada naše države, izuzetno štetan. Ovim pozivamo matičnu državu, Republiku Albaniju i Severnu Makedoniju, da bolje analiziraju svoj postupak“, nastavlja KBK.

Svi su oni, tvrde dalje, „svedoci činjenice“ da do sada „nijedan sporazum potpisan između Kosova i Srbije, uključujući i one u Briselu, nikada nije poštovan od strane srpske države“.

„Stoga ne smatramo da je potrebno da nastavljamo sa drugim mehanizmima pošto se sama CEFTA ne poštuje od strane potonje“.

KBK se, tvrde, u načelu zalažu za sporazume koji pridaju veliki značaj dijalogu koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu, čime se razvijaju dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, ka evropskim integracijama.

I dok Srbiju ova komora optužuje da ne primenjuje ni CEFTA ni Briselski sporazum, te da zato nije postignut napredak u primenama, Kosovo je, prema njihovom stavu, „efikasno ispunjavalo svoje obaveze i ponudilo blisku saradnju sa EU“.

A samo par dana ranije, ambasada SAD u Prištini poručila je kosovskoj vladi da bude „otvorenog uma prema Otvorenom Balkanu“.

Povezani tekstovi:

Vučić: Kurti greši što misli da osvaja šovinističkim porukama i zatvaranjem Prištine umesto saradnje

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.

Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje tri sporazuma i novo ime za mini-šengenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.