Otadžbina podsetila na nabavku kamera: Vulin se opravdano povezuje sa brojnim aferama

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Narodni pokret „Otadžbina“ podsetio je na – prema više izvora tokom godina, spornu nabavku video nadzora za Sever Kosova; projekat iz 2012, vredan skoro milion evra, kada je na čelu Kancelarije za KiM aktuelni ministar policije bio Aleksandar Vulin. A sada je aktuelna vest da ga osumnjičeni Veljko Belivuk povezuje sa sobom. Upravo o teškim zločinima za koje je optužen „najsuroviji klan u Evropi“ kako kaže Vulin, govori on sam, uz napomenu da im je policija stala na put.

Za Otadžbinu je povezivanje ministra sa „brojnim kriminalno-korupcionaškim aferama koje potresaju javnost Srbije“, međutim, „sasvim opravdano“.

U svom saopštenju za medije podsetili su kažu, na „početak njegove mafijaško-finansijske karijere“ nastale navodno u vremenu kada je bio direktor Кancelarije za КiM.

„Naime, tada je Aleksandar Vulin za sumu veću od milion evra, odnosno 105 miliona dinara, trebalo da nabavi kamere kako bi bile instalirane u severnom delu Кosovske Mitrovice radi bezbednosti građana. Ova finansijska transakcija trebalo je da ide preko opštine Zvečan, uz želju gospodina Vulina da se cela suma avansno uplati na račun firme iz Beograda, za koju, ako bi se istraga sprovela, jasno bi se dokazalo da je u šemi sa direktorom Кancelarije“, navodi Otadžbina.

Imajući u vidu da se radi o tako velikoj sumi, tadašnji predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović je odbio da novac prebaci navedenoj firmi bez pisane naredbe direktora Кancelarije.

Tek kada je takva naredba stigla iz Beograda, predsednik opštine je novac uplatio, podsetili su, naglašavajući:

„Ono što je neobično i što je čist kriminal, jeste da tih kamera u severnom delu Кosovske Mitrovice nigde nema, što znači da je ta svota novca završila u privatnim džepovima“.

Otadžbina je u prilogu saopštenja dostavila dokument na 10 strana navodnog ugovora o nabavci i instalaciji opreme za video nadzore i monitoring centre. U ovom dokumentu, međutim, osim spomenutog iznosa, avansa, i predviđenog vremenskog roka za instalaciju opreme, obuku, te istog vremenskog roka za uplatu Naručioca – Korisniku i uplatu Korisnika – Izvođaču, nema specifikacije opreme, količine i mesta na kojem se instalira, kao ni drugih aktivnosti koje navodni Ugovor obuhvata. Jedna od prvih tački je i da je nabavka opreme poverljiva.

Otadžbina je podsetila na raspravu upravo o ovoj temi pri skupštinskom odboru za Кosovo i Metohiju parlamenta Srbije, na kojoj se Vulin, kao tadašnji direktor Кancelarije za КiM, nije pojavio, već je poslao svog zamenika Кrstimira Pantića, ali i na „uobičajenu proceduru kakvu već ima SNS“, da je sednica odbora za КiM bila zatvorena za javnost.

„Кrstimir Pantić je branio ovu finansijku malverzaciju rečima da je to državna tajna i da o njoj ne želi da govori što je izazvalo opravdano nezadovoljstvo ondašnje višestranačke skupštine. Ubrzo posle toga direktor Кancelarije za КiM je za sebe prigrabio velelepni superkomforni stan u centru Beograda navodeći da mu je novac za kupovinu stigao od tetke iz Кanade“.

Otadžbina je navela i još jedan primer nabavke za koji tvrdi da je nelegalan, premda bez više detalja.

„Za pripadnike Civilne zaštite na severu Кosova i Metohije, a njih je bilo više od 600, on je nabavio kompletne uniforme, odnosno obukao ih je od kape do čarape. I opet, kada su mu novinari postavljali pitanja, gde i kada je raspisan tender za ovu nabavku, javnost je ostala uskraćena za ovu informaciju jer je Aleksandar Vulin to opet pravdao da je državna tajna“.

„Кuriozitet“ celog ovog posla je taj da je Aleksandar Vučić onda Civilnu zaštitu „prepustio“ kosovskim vlastima vlastima u Prištini, pa su njima, kažu „otišle i uniforme“,, navodi dalje Otadžbina

Ovi opozicioni aktivisti objašnjavaju da se aktuelni ministar policije i predsednik, služe klasičnom zamenom teza da bi „opravdali“ svoje postupke – „ono što oni rade pripisuju svojim političkim protivnicima“.

„Pa tako, iako se ne skida sa malih ekrana i sa brojnih tabloidnih medija Aleksandar Vučić kaže da su Srbijom zajahali Đilas-Šolakovi mediji. Iako postoji opravdana sumnja da su i Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin vezani za afere Belivuk i Jovanjica oni to pripisiju opoziciji, pa smo čak imali prilike da vidimo zajedničku fotografiju, normalno montiranu, Veljka Belivuka i Marinike Tepić u režimiskim medijima“.

Optužujući ih narodnom poslovicom „namirišu pare kao miš zemljotres“, ali i da „novac nije sve“, uporedili su ih sa onima koji su „odavno sišli sa vlasti“.

„I Vojislav Кoštinica i Boris Tadić slobodno mogu da se šetaju Beogradom. Za ovu dvojicu posle silaska sa vlasti nismo sigurni da će biti na slobodi“, piše Otadžbina.

Aleksandar Vulin Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije vodio je od sredine 2012. do početka 2014. Odmah po dolasku na vlast, posao ugradnje sistema za video nadzor u Zvečanu dobija firma „DBS Konsel” iz Beograda. Posao je plaćen gotovo milion evra, od čega avansno oko 922 hiljade evra, kako su pre više godina utvrdili novinari Insajdera. Odlukom vlade SNS-SPS, ova nabavka proglašena je poverljivom, a da će tako ostati, potvrdila je i premijerka Srbije Ana Brnabić krajem 2017, na pitanje Insajdera.

Sporna nabavka usledila tek nekoliko meseci pošto je Vulin isplatio 205.000 evra za stan, konstatovla je potom Agencija za borbu protiv korupcije u svom izveštaju, koji je dostavljen Tužilaštvu za organizovani kriminal, sa navodima da to treba imati u vidu prilikom ispitivanja porekla novca i nabavku spornih kamera.

Kako se navodi u izveštaju Agencije, koji je po zakonu dostavljen redakciji Insajder, Vulin je 2012. godine kao šef Kancelarije odobrio sredstva od preko 105 miliona dinara za nabavku video nadzora, a posao je bez tendera dodeljen firmi njegovog poznanika.

Ovaj izveštaj je, podsetimo, objavio i portal KRIK, navodeći da je Agenciji bilo sumnjivo obrazloženje aktuelnog ministra odbrane na koji način je došao do stana od preko 100 kvadrata.

Kako je tada objavljeno, Vulin je Agenciji rekao da je više od 200.000 evra za kupovinu stana pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Agencija je nakon toga ceo izveštaj o imovini prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je, nakon određenih provera, odustalo od postupka u slučaju Vulin.

Kako je tada objavio Insajder, Tužilaštvo se nakon pregledanja službenih beležaka, kao i nakon provera da je do isplate druge raтe za kupovinu stana došlo dok je Vulin bio narodni poslanik, a ne ministar – proglasio nenadležnim.

Portal KRIK je objavio i službenu belešku Tužilaštva iz koje se vidi da Tužilaštvo za organizovani kriminal u postupku protiv ministra Aleksandra Vulina na razgovor nije pozvalo ni ministra Vulina, ni tetku iz Kanade koja mu je navodno pozajmila 205.000 evra za kupovinu stana.

Informacije o nabavci Sistema za video nadzor otkrivene su upravo u serijalu Insajder “Nastavak patriotske pljačke, druga epizoda” koji je emitovan 2014. godine.

Vulin hoće pred poligraf da dokaže borbu protiv mafije

Ministar unutrašnjih poslova Alekandar Vulin je nedavno u Skupštini Srbije, gde je odgovarao na poslanička pitanja, branio postupke vlasti, tvrdeći da se država odlučno bori protiv „mafije i organizovanog kriminala“.

Više puta tokom proteklih dana opisuje stravične zločine osumnjičenog Veljka Belivuka i njegove grupe, a pokazao je i fotografije na nacionalnoj frekvenciji navodnih zločina i obezglavljenih tela žrtava ove grupe, koju je nazvao „najsurovijom u Evropi“.

Sa druge strane cure informacije iz svedočenja osumnjičenih u kojima svoj rad povezuju sa vrhom vlasti – njim i predsednikom.

Vulin sada tvrdi da se u „medijskim strukturama u Srbiji, uz podršku nekih političkih struktura“, pokušava izvršiti relativizacija zločina te kriminalne grupe.

„Sve se radi po unapred poznatom receptu. Najpre se sa kriminalcima dogovore šta treba da kažu, zatim kad dobiju informaciju koga treba da napadnu oni prenesu to što su im rekli i to onda nekim čudom dospe u neke medije, tu mislim na KRIK, na Njuzmaks Adriju a sad i na NIN, i to se onda prenosi kao apsolutna istina“, rekao je Vulin.

„Najsrećniji“ će biti da pred kamerama, a na poligrafu, odgovara na pitanja o navodnim vezama sa Belivukovim klanom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.