Dodika „ne zanimaju“ Tačijeva „osećanja“: Pozvan u formatu predviđenom za sastanke

Milorad Dodik
FOTO: Milorad Dodik

Predsednika Republike Srpske, koji je i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine – Milorada Dodika, „ne zanimaju osećanja“ Hašima Tačija. Tako je Dodik reagovao na vest da prvo kosovska delegacija neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji se narednog meseca održava u Sarajevu, prenose N1 iz Sarajeva i agencija Srna.

Ovi mediji javljaju da je Dodik rekao da je prištinska delegacija na čelu sa kosovskim predsednikom pozvana na ovaj sastanak u „formatu koji je predviđen za takve sastanke“.

„Njegova uvređenost i njegovo osećanje o tome mene uopšte ne zanima. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa, Kosovo je bilo predviđeno sa nekom vrstom fusnote. To što se njemu ne sviđa, niko neće zaplakati, a nećemo osećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove i slažem se sa njegovim stavom da ne dođe“, rekao je Dodik za ATV.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, saopštio je ranije da se neće odazvati pozivu Milorada Dodika da prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi jer je „ponižavajući“.

Dodik je u pismu izbegao da pomene Kosovo, ali nije spomenuo ni „famoznu fusnotu“ da BiH nije priznala Kosovo, naveo je sarajevski portal Klix.ba.

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH su posle objavljivanja Dodikovog pisma Tačiju saopštili da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“, prenela je Beta.

Dodali su i da je poziv uputilo Predsedništvo BiH, a ne Dodik kao član Predsedništva BiH.

Tači je takav poziv i ponašanje Bosne i Hercegovine ocenio kao „neprihvatljivo i paradoksalno, jer njeni predstavnici primenjuju potpuno antievropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji“.

A ranije danas, stigla je vest da je i Albanija otkazala učešće na Samitu o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će se uskoro održati u Sarajevu. Albanija svoje učešće otkazuje zbog solidarnosti sa kosovskom delegacijom.

Pročitajte još:

Albanija otkazala učešče na Samitu u Sarajevu iz solidarnosti sa kosovskom delegacijom

Tači ipak ne ide u Sarajevo, ovog puta zbog Dodikovog „ponižavajućeg“ poziva

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.