Jakšić i Trajković Vučiću: Da li ćeš sutra kad budeš otvarao ambasadu Srbije u Prištini i na nju da postaviš disklejmer da ne priznaješ Kosovo?

Momčilo Trajković i Marko Jakšić
FOTO: Fejsbuk stranica Momčilo Trajković

„Ako si već mislio da ratuješ, zašto nisi poslao specijalce iz Žandarmerije i SAJ-a, nego neobučene mladiće koji ni vojni rok nisu služili?!“ – poručili su u još jednom zajedničkom obraćanju srpskom predsedniku vođe Srpskog nacionalnog veća. Osim što su Aleksandra Vučića povezali sa slučajem Banjska, uz opasku da se Milan Radoičić ne pita ni za mnogo manje stvari, a kamoli za ovaj „oružani debakl“, za koji je potonji javno preuzeo odgovornost, srpskom su predsedniku poručili da „na duši nosi smrt“ trojice Srba, ne spominjući i četvrtu žrtvu.

Podsećajući na to da se Vučić predstavlja kao borac za srpske interese na Kosovu, navodno protiv poteza vlasti u Prištini, Marko Jakšić i Momčilo Trajković, u najnovijem javnom pismu navode da je upravo predsednik Srbije kosovskog premijera Aljbina Кurtija „uzdigao do nivoa Napoleona“, te da je njegov „koalicioni partner“ kroz saradnju Srpske liste i vlade.

Nama podmećeš Aljbina Кurtija. Nismo mi deo te priče ali jesi ti

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, koju opisuju kao „prvu saradnicu Aljbina Кurtija“, izabrana je uz pomoć tri glasa Srpske liste, odnosno Srpske napredne stranke, podsećaju.

Predsednik poslaničke grupe Srpske liste u skupštini samoproglašene Republike Кosovo Slavko Simić, u svom obraćanju predsednici poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimozi Kusari-Ljilja, kaže da je uzajamna saradnja bila plodotvorna, jer su zajedničkim radom doneli više od 40 zakona, ređaju dalje Jakšić i Trajković.

Podsetili su i na Simićevu izjavu tada da su se sednice skupštine prekidale da bi Kusari-Ljilja mogla da obavi konsultacije sa tadašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Opisavši Banjsku kao „oružani debakl“ Srbije, ukazuju na to da takva akcija, bez aktuelnog predsednika Srbije, njegove organizacije i dozvole – navodno nije mogla da se desi.

„Milan Radoičić se ne pita za mnogo manje stvari, a kamoli za ovu oružanu akciju. Ako si već mislio da ratuješ, zašto nisi poslao specijalce iz Žandarmerije i SAJ-a, nego neobučene mladiće koji ni vojni rok nisu služili?! Smrt trojice srpskih mladića ti nosiš na duši“, poručuju.

Prisetili su se i ranije iznošenog podatka da su zarad organizovanja kontramitinga u Beogradu, Srbi pri SNS, odnosno Srpskoj listi, unajmili oko 200 autobusa da prevezu učesnike sa Kosova, sve do Niša do Beograda. Za to je vreme kosovska policija uvela novoizabrane albanske gradonačelnike u severne opštine.

„Za gradnju kasarni na severu Кosova i Metohije, vlada Aljbina Кurtija je ekspoprisala imanja od srpskih vlasnika, a ondašnji član vlade Goran Rakić je glasao za tu odluku o čemu postoje stenogrami. Pretpostavlja se da je on to uradio po tvom blagoslovu. Isti taj Goran Rakić prvo polaže zakletvu kao ministar u separatističkoj vladi na vernost ustavu Кosova, a pre manje od mesec dana je položio zakletvu i na ustav Republike Srbije“.

Uz ocenu da to „nije mudrost, već pokvarenost“, ovaj dvojac Srba sa Kosova, upozorava na to da takva situacija liči na aktuelni trenutak.

Dok tvrdi da neće da uvede sankcije Rusiji, istovremeno Srbija preko posrednika navodno sada prodaje oružje Ukrajini.

Na teret mu stavljaju i to što je potpisao deklaraciju u Tirani ove nedelje kojom se obavezuje na, kako saopštavaju, hapšenje predsednika Ruske Federacije.

Podsetili su ga kako je na televizijama prihvatanje Evropskog sporazuma, kojim je on kao predsednik Srbije, optužuju Vučića zapravo prihvatio teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Кosova, srpskoj javnosti objašnjavao porukom „pustite me da ih malo lažem, da ih malo varam“.

Optužuju Vučića i za predaju energetskog sistema Prištini.

Sever je vlast izlepila grafitima „Nema predaje – КM registracija ostaje“ da bi potom, čak i preko Telekoma se Srbi pozivali da uzmu RKS tablice.

„Prethodno, da te podsetimo, u tvojoj režiji, onima koji su se drznuli da takve tablice uzmu, vozila su im zapaljena“, dodaju.

Da bi „ispeglao izbornu krađu“, navode dalje, „požurio“ je da vozila sa RKS tablicama slobodno krstare Srbijom uz disklejmere na administrativnim prelazima da to ne znači priznanje Кosova, ali to da je Kosovo priznato kao zasebno carinsko područje.

„Objašnjenje za ovu izdaju našao si u tome da želiš da Albancima sa КiM pokažeš autoputeve po Srbiji. Da li to znači i sutra kad budeš otvarao ambasadu u Prištini, da ćeš na njoj opet da staviš neki drugi disklejmer gde će da stoji da otvaranje ambasade ne znači priznanje Кosova?!“

Spočitavši mu da je usred Beograda Priština 17. februara obeležila 16 godina od proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, navode da to nije moglo, ali ni smelo da se desi „bez njegove dozvole“.

Za aktuelnu krizu sa dinarima znaju kako će da se završi: Još jednom pobedom Aljbina Кurtija nad Aleksandrom Vučićem.

Da li pobedom ili dogovorom, vreme će da pokaže

Srpskom predsediku su objasnili da se dinar da „jednostavno sačuvati“ – kontramerama Srbije.

Jedna od njih je i zabrana saobraćaja za vozila sa RKS tablicama preko teritorije centralne Srbije.

Optužili su ga još jednom za izdaju, uz podsećanje i na Briselski sporazum kojim je Srbija predala preostale ingerencije kosovskim vlastima.

A mora da priznaš da to nije patriotizam, nego ogoljena izdaja. Nikada do sada nisi napravio platformu za političke pregovore sa Prištinom jer onda ne bi mogao da trguješ južnom srpskom pokrajinom kako radiš svih ovih dvanaest godina radi golog opstanka na vlasti“, pišu.

Kažu da će Srpsko nacionalno veće podneti krivičnu prijavu protiv njega.

„Mi za izdaju, a neki drugi će za brojne kriminalne afere, korupciju i enormnu pljačku građana“, poručili su Momčilo Trajković i Marko Jakšić u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću.

Predsednika Srbije pozvali su na javni duel.

I jedan i drugi su se u prošlosti Vučiću obraćali javnim pismima, samostalno a ponekad i zajednički:

O Kosovu u 35 pisama

Trajković u otvorenom pismu Predsedniku Srbije: U oči ste nas gledali i slagali nas!?

Jakšić otvoreno pisao Vučiću: Grade mi bazu blizu kuće, pored Kačanika, dodaćeš uskoro…

Otvoreno pismo Predsedniku Srbije: „Za tebe je Kosovo pitanje tendera, a ne pitanje istorije“

Jakšić tvrdi da ga BIA prati, u pismu Vučiću: Bili smo demokrate i patriote…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.