Međunarodni PEN centar: Okončati nekažnjivost i zaštititi pisce i novinare u Srbiji

FOTO: Andrej Isaković

Srpske vlasti moraju hitno da osude i odgovori na pretnje piscima i novinarima, saopštio je međunarodni i srpski PEN centar. Organizacija je istakla da je od najveće važnosti okončati „nekažnjivost zločina protiv pisaca i novinara“, prenosi N1.

Reagujući na oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, PEN centar je istakao da presuda šalje opasnu poruku da „napadi na pisce i novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno“.

„Međunarodni PEN centar osuđuje oslobađanje bivših pripadnika Državne bezbednosti, koji su prethodno bili osuđeni zbog učešća u ubistvu Slavka Ćuruvije. Ogorčenost koja se osetila u Srbiji i šire je opravdani odgovor na presudu koja je šokirala srpske pisce i novinare, koji rade u sve toksičnijoj atmosferi, gde nekažnjivost ostaje norma“, saopštila je ova organizacija.

PEN centar poziva da se svi odgovorni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije privedu pravdi.

„S obzirom na sve veći rizik s kojim se suočavaju nezavisni glasovi u Srbiji, još jednom pozivamo srpske vlasti da sistematski, javno i nedvosmisleno osude sve činove nasilja i targetiranja pisaca i novinara, kao i da osiguraju nepristrasne, brze, temeljne, nezavisne i efektivne policijske istrage svih navodnih zločina protiv pisaca, kao i kažnjavanje odgovornih“, navela je Ma Tida, predsednica komiteta „Pisci u zatvoru“ međunarodnog PEN centra.

N1

Pročitajte još:

Apelacioni sud oslobodio okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije; Fondacija šokirana presudomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.